Mexican creeper

De Mexican creeper (Antigonon leptopus) staat op de Nederlandse Antillen bekend als de coralita ('koraaltje'). Het is familie van boekweit. In Engelstalige landen staat de soort bekend als coral vine ('koraalliaan') of queens wraith (koninginnerouwkrans'). De Mexican creeper is inheems in – u raadt het al – Mexico. Als hij zich een beetje zou gedragen dan was er met de Mexican creeper niets aan de hand, maar dat blijkt weer eens niet het geval.
Deze klimplant kenmerkt zich door opzichtige, meestal roze bloemen die het hele jaar door kunnen bloeien en grote, hartvormige bladeren met een doorsnede van zo'n 7.5 centimeter. De soort kan zich zeer snel verspreiden. De ranken kunnen tot vijftien meter lang worden en bedekken al snel hele stukken land. Ze kunnen zich zowel horizontaal (over velden) als verticaal (over bomen en gebouwen) verspreiden en de inheemse vegetatie eronder verstikken.

Omdat iedereen in het Caraïbisch gebied van die negatieve effecten zou moeten weten, zou je denken dat ze met een grote boog om de Mexican creeper heen zouden lopen. De natuur van veel van de eilanden is al zeer kwetsbaar en een exoot als de Mexican creeper introduceren is altijd een slecht idee.

De werkelijkheid is anders: omdat de Mexican creeper zulke mooie bloemen oplevert is hij al in de jaren veertig van de vorige eeuw grootschalig op een aantal Caribische eilanden, waaronder de Nederlandse Antillen, geïntroduceerd als tuinplant. De prachtige roze bloemen en snelgroeiende ranken waren ooit een blikvanger in elke tuin. In Mexico wordt de groei van deze plant in toom gehouden door periodieke droogtes, maar op de Nederlandse Antillen gaat hij woekeren. De Mexican creeper heeft een goede habitat gevonden: hij groeit vaak ongebreideld in de buurt van drainagekanalen. Over het algemeen wordt de Mexican creeper meer aangetroffen in graslanden, verstoorde natuurgebieden en stedelijke gebieden, maar zelden in ongestoord natuurlijk bos.

Het effect van de Mexican creeper op de Nederlandse Antillen is aanzienlijk. Het bedreigt niet alleen de biodiversiteit van de eilanden, maar heeft ook economische gevolgen. Denk aan verminderde aantrekkingskracht van de eilanden voor toeristen en hogere kosten voor verwijderingspogingen. Huidige inspanningen om de Mexican creeper te bestrijden omvatten handmatige verwijdering door getrainde vrijwilligers en het gebruik van herbiciden om de groei van de plant te beheersen. Daarnaast worden bewustmakingscampagnes gevoerd om bewoners en bezoekers voor te lichten over het belang van de bescherming van inheemse vegetatie en het voorkomen van de verspreiding van invasieve soorten.

De Mexican creeper is onderwerp van onderzoek door de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA). Zie hier.

No comments:

Post a Comment