Gumborovirus

Het plaatsje Gumboro in de Amerikaanse staat Delaware was een slaperig stadje waar kippenboeren rustig konden slapen omdat er nooit wat gebeurde. In 1960 begonnen ze zich achter de oren te krabben omdat veel kuikentjes 'zomaar' stierven. Niemand wist wat er aan de hand was en niemand deed zorgvuldig onderzoek. Het gevolg was dat de onbekende ziekte zich tussen 1960 en 1964 over de hele Verenigde Staten wist te verspreiden. Tussen 1962 en 1971 – niemand weet het precies – arriveerde het ziektebeeld in Europa. Inmiddels zijn kuikentjes nergens ter wereld meer veilig.
[Gezond kuikentje]
Ondertussen weet men dat deze kuikentjes het slachtoffer waren van een virus, dat uiteindelijk de naam van het plaatsje heeft gekregen waar het voor het eerst opdook: het Gumborovirus. De kippen vertonen aanvankelijk wat algemene ziekteverschijnselen en ze zijn wat sloom. De dieren zijn eerst een beetje aan de diarree, maar wat later valt vooral de afwijkende mest op: deze is waterig, slijmerig en wittig van kleur. Daarna doet zich een acute sterfte voor onder het besmette pluimvee.

Zoals zo vaak het geval is, is het Gumborovirus behoorlijk aan verandering onderhevig. Er bestaan twee serotypes, maar daartussen bestaat veel antigenische variatie, precies zoals het griepvirus ook voortdurend verandert om aan onze griepprikken te ontsnappen. Van het Gumborovirus is serotype 1 de variant die de ziekteverschijnselen in kippen veroorzaakt. Serotype 2 infecteert kippen en kalkoenen, maar heeft tot op dit moment nog geen ziekte veroorzaakt. Gelukkig maar, zo hoor ik je denken, maar dat kan gister al veranderd zijn omdat het virus zichzelf kan aanpassen.

Het Gumborovirus wordt verspreid door mest. Hoe zieker het beest hoe meer van het virus zich in de mest zal bevinden. Een boer die zijn stal uitmest zal het virus gemakkelijk over zijn land kunnen verspreiden en het zal niet al te lang duren voordat zijn buurman ook problemen zal ondervinden. Bovendien is het virus erg hardnekkig en stallen kunnen tot 100 dagen nadat er besmette dieren in zijn gehuisvest nog infectieus zijn.

Jawel, het Gumborovirus komt ook in Nederland voor en vormt een grote bedreiging voor de sector. Er bestaat geen behandeling voor het ziektebeeld en dat betekent dat zieke kuikens een zielig einde tegemoet zullen gaan. Er bestaat echter wel een vaccin, maar je gaat als boer geen gezonde kuikens injecteren voor een ziekte die nog niet op je bedrijf aanwezig is. Toch?

Het Gumborovirus is ook al in andere vogelsoorten aangetroffen, waaronder zelfs pinguïns. Reken er maar op dat we nog lang niet van dat virus af zijn.

No comments:

Post a Comment