Siberische klaproos

De Siberische klaproos (Papaver croceum) wordt in Engelstalige landen ice poppy ('ijsklaproos') genoemd. Zowel zijn vaderlandse benaming als zijn Engelse benaming duiden op koele omstandigheden. Toch is dat niet helemaal waar, want zijn natuurlijke habitat bevindt zich in zuidelijk Siberië, Centraal Azië en noordelijke delen van China. Wat je daar aantreft zijn steppes zo ver als het oog reikt en het kan daar in de wintermaanden inderdaad behoorlijk koud zijn. De Siberische klaproos is in die contreien aan te treffen op naar het zuiden uitkijkende rotsachtige hellingen en ietwat beschutte plekken op die steppes, waar hij ontluikt als de laatste sneeuw verdwenen is.
De Siberische klaproos kan een hoogte bereiken van zo'n 40 centimeter. Het is een tweejarige of meerjarige kruidachtige plant, met een basale rozet van lang gesteelde blauwgroene gelobde bladeren. De stengels zijn bladloos en behaard. De enekele bloem is tot zes centimegter in doorsnede met vier gele, oranje, roodachtige of witte bloemblaadjes. Deze soort bloeit van juni tot augustus. Dat is kort, maar hij moet opschieten, want de winters zijn er lang: ze beginnen vroeg in het jaar en eindigen laat.

Omdat de Siberische klaproos mooie en gevarieerde bloemen produceert is hij uiteraard weer door 'de handel' omarmd en wordt gekweekt als sierplant. Vaak staat op het zakje met zaadjes dat het gaat om de IJslandse papaver of IJslandse klaproos (Papaver nudicaule) en dat is dus een beetje oplichting.

Aan de andere kant zijn ze er zelfs in IJsland niet van overtuigd dat de IJslandse klaproos een aparte soort is. Ze geloven daar dat de IJslandse klaproos gewoon een Siberische klaproos is die daar aangeplant of ingezaaid is in tuinen en van daaruit ontsnapt is. Hij concurreert in de vrije natuur met de Arctische klaproos (Papaver radicatum). Het verschil tussen beide soorten is dat de bladeren van de Artische klaproos behaard zijn, terwijl die van de Siberische klaproos onbehaard zijn. Ook zijn de bloemen van de Siberische klaproos iets groter dan de bloemen van de Arctische klaproos.

Als de Siberische klaproos zich al staande weet te houden in het onherbergzame landschap van IJsland, hoe eenvoudig zou de Siberische klaproos zich in Nederland staande weten te houden.

No comments:

Post a Comment