Zure kers (of Morel of Kriek)

De zure kers (Prunus cerasus) staat in Nederland boven de grote rivieren bekend als morel, terwijl men hem in België en zuidelijk Nederland kriek noemt. 

Het is vermoedelijk een natuurlijke kruising tussen twee andere kersensoorten, de zoete kers (Prunus avium) en de dwergkers (Prunus fruticosa). Beide soorten komen voor van Zuidoost-Europa tot Iran en dat betekent dat we kunnen aannemen dat de zure kers daar ooit is ontstaan.

[Image: böhringer friedrich]

Deze kersensoort komt voor als een kleine boom of grote struik en zal maximaal een hoogte kunnen bereiken van een meter of tien. In ons land wordt de zure kers wel aangeplant in tuinen en natuurlijk ten behoeve van bier en bakkerij-ingrediënten. Met een naam als zure kers zal het de lezer niet verbazen dat het fruit een stuk zuurder is dan die van de (zoete) kers.

Zure kersen werden al rond 300 vChr door de Oude Grieken zo gewaardeerd dat ze de bomen veelvuldig in hun land aanplantten. Die waardering voor de zure kers werd later gedeeld door de Romeinen en die namen zelfs stekjes mee naar de door hen veroverde gebieden. Bekend is dat de zure kers lang voor het jaar 100 AD in Engeland was aangekomen.

Het Belgische kriekenbier is intussen ook in Nederland populair als verfrissende zomerse drank. Ook is het mogelijk om van die kersensoort een heerlijke friszoete wijn te maken

Biologen stellen ons gerust: de zure kers verwildert niet zo gemakkelijk in Nederland en dus hoeven we ons geen zorgen te maken. Dat is een vreemde constatering, want het aantal waarnemingen lijkt toch ieder jaar wat toe te nemen.

De zure kers wordt de laatste tijd echter ook met een meer wetenschappelijk oog bekeken. Er zijn namelijk aanwijzingen dat het drinken van het sap van de zure kers een effectieve manier kan zijn om slapeloosheid tegen te gaan en de uren slaap te verhogen. De reden daarvan is dat zure kersen van nature rijk zijn aan melatoninen, een van de belangrijkste hormonen die verantwoordelijk is voor het inslapen.

Bovendien bevatten zure kersen een behoorlijke hoeveelheid tryptofaan, een α-aminozuur, dat weer een uitgangsstof is voor de aanmaak van melatonine.

Onderzoek toont aan dat suppletie met zuur kersensap het melatoninegehalte verhoogt en zowel de kwaliteit als de duur van de slaap verbetert[1]. In een ander onderzoek dronken deelnemers, die aan slapeloosheid leden, elke dag gedurende twee weken ofwel 240 ml zuur kersensap ofwel dezelfde hoeveelheid placebo-sap. Het kersensap verlengde de slaaptijd met gemiddeld 84 minuten[2].

Interessant is dat zuur kersensap net zo effectief, zo niet effectiever lijkt te zijn bij het verminderen van slapeloosheid dan valeriaan en melatonine, twee andere bekende natuurlijke producten voor slapeloosheid[3].

[1] Howatson et al: Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality in European Journal of Nutrition – 2012
[2] Losso et al: Pilot Study of the Tart Cherry Juice for the Treatment of Insomnia and Investigation of Mechanisms in American Journal of Therapeutics – 2018
[3] Pigeon et al: Effects of a tart cherry juice beverage on the sleep of older adults with insomnia: a pilot study in Journal of Medicinal Food – 2010

No comments:

Post a Comment