Russische raket

Nee, we hebben het deze keer niet over een nieuwe Russische ballistische raket die op ons land gericht is maar een familielid van de inheemse gewone raket (Sisymbrium officinale). De Russische raket (Sisymbrium volgense) wordt in Engelstalige landen de Russian mustard ('Russische mosterd') genoemd en is inheems vanaf de zuidwestelijke delen van (Europees) Rusland tot de Kaukasus.
De Russische raket is een vaste plant die behoort tot de Kruisbloemenfamilie (Cruciferae), waartoe ook de koolsoorten behoren. Hij bloeit met kleine helgele bloemen. Vreemd genoeg worden rijpe vruchten zelden (of helemaal niet) geproduceerd. Het is een nogal onopvallende plant waar je gemakkelijk aan voorbij zou kunnen lopen.

In ons land is het een zeer zeldzame verschijning, maar af en toe duikt hij op. De laatste keer (2021) was dat bij een dijk nabij Zutphen. De ontdekker was Wiebe de Haan (69), die dagelijks wandelt op zoek naar bijzondere plantensoorten. Toen hij op de plant stuitte en deze niet direct herkende, begon er 'iets te kriebelen'. Thuis werden de boeken opengeslagen, maar De Haan kwam er niet direct uit. Daarom nam hij contact op met Kasper Reinink, die de plant wist te identificeren.

Reinink vond de zeldzame plantensoort twintig jaar geleden al eens in Zutphen, maar was in de veronderstelling dat deze sindsdien verdwenen was. “Omdat dat gebied destijds uitgegraven werd, verdween de plant plotseling. Blijkbaar hebben ze de grond een stukje verderop hergebruikt, met de wortels erbij. Nu is hij dus weer opgedoken. Heel leuk dat Wiebe het heeft gevonden,” aldus Reinink.

Om de plant te beschermen, wil De Haan liever niet dat de exacte locatie naar buiten komt. “Dan staan hier binnen de kortste keren tientallen floristen voor de plant. Dat gaat als een lopend vuurtje in het wereldje, met het gevaar dat hij misschien wordt meegenomen. Hij staat namelijk echt wel op het lijstje van liefhebbers”, stelt de Zutphenaar.

De grote vraag is natuurlijk hoe de plant in Zutphen verzeild is geraakt, zo’n 3,000 kilometer van waar deze normaal groeit. Urban ecoloog uit Amsterdam Ton Denters volgt de plant al jaren en heeft wel een idee. “Waarschijnlijk zijn de zaden zo'n twintig jaar geleden onbewust meegenomen met boten die graan vervoerden vanuit Rusland. Die kwamen toen aan wal in Zutphen en zo zijn onbewust de zaden van de plant verspreid.”

Het is een zogenoemde adventiefplant, zo stelt Denters. Een plant die onopzettelijk door de mens is aangevoerd uit een ander gebied. Vaak gebeurt dat bij haventerreinen en spoorwegen waarbij de zaden meeliften bij een vracht uit bijvoorbeeld Oost-Europa en vervolgens in de Nederlandse natuur terechtkomen.

Bron.

No comments:

Post a Comment