Smalle theeplant

Geen idee hoe de smalle theeplant (Gymnocoronis spilanthoides) aan zijn Nederlandse naam is gekomen. Hij lijkt niet op de theeplant, je kunt er geen thee van zetten en deze soort komt ook niet uit de regio waar thee inheems is. Bovendien is hij hier vaak te koop als als aquariumplant onder de naam Senegalese theeplant en die naam is ook al onjuist. De smalle theeplant is inheems in delen van Zuid-Amerika, vooral in Uruguay en Paraguay.
Smalle theeplant is een overblijvende oeverplant die opgaande stengels kan vormen die tot 1,5 m hoog zijn. Die stengels zijn bleekgroen, rond of zes- tot achthoekig en hol. De tot 20 centimeter grote bladeren zijn lancetvormig met gegolfde bladranden. De plant bloeit met witte bloemen. De plant groeit meestal vanuit de oever en vormt van daaruit grote drijvende matten, maar zij kan ook volledig onder water voorkomen.

Zoals al gezegd wordt de plant aangeprezen als een makkelijke plant die snel groeit, makkelijk te vermeerderen is en die bovendien zelfs geschikt is voor een onverwarmd aquarium. Gezien reacties op sites van aquariumliefhebbers zijn echter niet alle aquariumliefhebbers even enthousiast over deze plant. De plant groeit namelijk veel te snel en overwoekert ieder aquarium in korte tijd. De soort wordt dan een onkruid, waar de aquariumliefhebber al snel genoeg van zal hebben. Dan weet de vaste lezer van dit weblog al waartoe dit gaat leiden: de smalle theeplant wordt in de sloot gekieperd.

Smalle theeplant vormt in het oppervlakte water grote drijvende matten. Door zijn holle stengel kan de plant groeien over het oppervlak van ondiep, langzaam stromend water of op drassige plekken. In gebieden waar smalle theeplant invasief wordt, is schade te verwachten zoals het verdringen van inheemse soorten, het verlagen van het zuurstofgehalte van het water, belemmering van de doorstroming van water en het kan zelfs problemen opleveren voor schepen. De angst bestaat dat de plant zich mogelijk zou kunnen vestigen in Zuid-Europese rijstvelden. De drijvende matten kunnen bovendien ontwateringssystemen of irrigatiekanalen blokkeren.

De Europese Gemeenschap heeft de smalle theeplant in 2019 geplaatst op de Unielijst van de EU Exotenverordening. Dat betekent dat de verkoop in de hele EU verboden is.

De experts van de NVWA hebben geprobeerd de risico's voor Nederland van de smalle theeplant in kaart te brengen. Zoals zo vaak hebben ze eerst even hun roze bril opgezet en de conclusie liet zich raden: het valt wel mee.

Stand van zaken in 2019, zo schrijven ze optimistisch in hun rapportage, is dat de smalle theeplant niet voorkomt in de Nederlandse natuur en de verwachting was dat de plant zich in het huidige klimaat niet kan vestigen.
In 2019 werd in Vleuten (Utrecht) waargenomen dat de smalle theeplant zich had verspreid en zelfs de winter hadden overleefd. De planten zijn verwijderd door de gemeente Utrecht. Zucht.

No comments:

Post a Comment