Roodbuikbuulbuul

De Nieuw-Zeelandse regering heeft een beloning van $1000 uitgeloofd voor het krijgen van informatie over een invasieve vogel, die de bijnaam angry bird heeft mogen ontvangen. Na iedere melding gaat een team op pad om die mogelijke angry bird te vangen en uit de Nieuw-Zeelandse fauna te verwijderen. Bovendien betekent het illegaal invoeren, verhandelen, loslaten, tentoonstellen of kweken van deze vogelsoort dat je kans maakt op een boete van maximaal $100,000 of vijf jaar in het gevang. Het gaat hier om de Roodbuikbuulbuul (Pycnonotus cafer), die behoorlijke schade kan aanrichten aan fruit en groente. Bovendien staat hij bekend als een agressief heerschap omdat hij andere vogelsoorten aanvalt en wegjaagt. Zie hier voor het artikel.
[Foto: J.M.Garg]
Het moet dus wel om een behoorlijke schadepost gaan als de regering van Nieuw-Zeeland zulke extreem hoge bedragen willen uitkeren om ieder exemplaar van de Roodbuikbuulbuul te willen vangen.

De roodbuikbuulbuul is een tot ongeveer 20 cm lange vogel (als je de 6 cm lange staart meerekent). De vogel heeft een donkerbruine romp en een zwarte kop met een karakteristieke kuif. De kleur van de buik verloopt van bruingrijs tot lichtgrijs bij de onderkant van de staart. Onder de staart bevindt zich op de buik een rode tot oranjerode vlek. De staart is zwart met witte uiteinden.

Op zit moment zou ik graag deze column vervolgen met de woorden: gelukkig komt deze exotische roodbuikbuulbuul hier niet voor, maar dat is niet mogelijk. Nu zijn roodbuikbuulbuuls geliefde volièrevogels en ik geloof niet dat ze op eigen kracht vanuit Tibet en aangrenzende landen hier naartoe zijn gevlogen. Zo af en toe melden vogelliefhebbers dat ze een roodbuikbuulbuul hebben waargenomen. Sommigen hebben die vogeltjes eens bekeken door een verrekijker en ontdekten dat ze niet geringd waren. Omdat volièrevogels altijd geringd zullen zijn, betekent een vogel zonder ring dat ze zich vermoedelijk in het wild hebben kunnen voortplanten.

Stel je nu eens voor dat we deze lastpak nu eens helemaal met rust laten en hem de kans gunnen om zich ongebreideld te laten voortplanten. Dan kan ik je hier en nu al voorspellen dat de fruittelers en de landbouwers over een aantal jaren moord en brand gaan schreeuwen over de enorme vraatschade aan hun kostbare gewassen.

Op zit moment zou ik graag deze column vervolgen met de woorden: gelukkig pakt ook onze regering deze exotische roodbuikbuulbuul krachtdadig aan, maar dat is ook weer niet het geval. Onze vaderlandse leiders zijn muisstil over deze (en vele andere) schadelijke exoten. Misschien moet men eens een praatje maken met Nieuw-Zeelandse boeren en luisteren naar hun verhalen over schade.

No comments:

Post a Comment