Zijn voorouders leefden tevreden in grote delen van Europa. Daar kon men ze voornamelijk aantreffen in het water van snelstromende rivieren en meren met een vrijwel ondoordringbare oeverbegroeiing. De waterspitsmuis is echter niet al te kieskeurig en zal voorkomen in vijvers en aan de kust. Met andere woorden: als er maar water in de buurt is, is de waterspitsmuis niet al te ver weg.
![]() |
[Foto: Big iron] |
De waterspitsmuis lijkt voor te komen in alle provincies en wordt het meest aangetroffen in waterrijke gebieden. Omdat de soort sterk gebonden is aan water vormt hij geen bedreiging voor zijn meer aan het droge land gebonden inheemse familieleden, de veldmuis (Microtus arvalis) en de huisspitsmuis (Crocidura russula). De drie soorten hielden elkaar dus perfect in balans. Daar waar de ene soort veel voorkwam, kwam de andere niet voor. Een handige verdeling van de teritoria.
Op de Waddeneilanden heersen plaatselijk zeer lokale microklimaten, die zorgen voor speciale biotopen waarin zeer speciale omstandigheden heersen en wat blijkt: de waterspitsmuis voelt zich prima thuis op enkele Waddeneilanden en de huisspitsmuis was in geen velden of wegen te bekennen. Op Texel heeft de waterspitsmuis zich aangepast aan wat drogere omstandigheden. In 2007 is echter in het noorden van Texel voor het eerst een huisspitsmuis aangetroffen, waardoor de situatie op het eiland waarschijnlijk geheel gaat veranderen.
[Update] Sinds 2011 is er geen enkele waterspitsmuis meer gezien. In de jaren daarna is er nog één dood exemplaar gevonden en af en toe een schedeltje in een braakbal van een kerkuil.
No comments:
Post a Comment