Rode zonnehoed (of Echinacea)

Verwilderd wordt de rode zonnehoed (Echinacea purpurea) soms in ons land aangetroffen, maar veel vaker zien we hem getemd in een flesje op de schappen van drogisterijen. Rode zonnehoed zou moeten werken tegen verkoudheden, influenza en zou het immuunsysteem van de mens kunnen versterken. Dat is goed nieuws, veel mensen geloven die claims nog steeds en de producent is er schatrijk van geworden.

Er bestaan een negental soorten en een aantal daarvan groeit ondertussen als zeer decoratieve plant in onze tuinen. De rode zonnehoed is een vaste plant, die een hoogte van een meter kan bereiken. Hij bloeit met kenmerkende purperen bloemblaadjes die rond een bruinig bloemhoofd groeien.
[Foto: RI]
De rode zonnehoed is inheems in oostelijke delen van de Verenigde Staten en werd daar mogelijk door Sioux-indianen gebruikt voor allerhande kwalen, zoals difterie, tyfus, eczeem en infecties. De indianen verklapten de geheimen van de rode zonnehoed aan een toerist. Die toerist was Dr. Vogel (1902-1996) en hij nam zaadjes mee naar huis en in Zwitserland begon de triomftocht van de rode zonnehoed in Europa.

Er bestaan echter wat onvolkomenheden in de historie van Dr. Vogel. Pas jaren later bleek dat hij zich ten onrechte een dokterstitel had toegeëigend en het grote Siouxopperhoofd waarmee hij zo op een foto koketteerde was slechts een indiaan die toeristen ontving in de Black Hills. Men noemde hem ooit de meest gefotografeerde indiaan ter wereld.

De vraag rijst nu natuurlijk of ook de geclaimde werking van rode zonnehoed misschien ook verzonnen is. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben ondertussen onomstotelijk aangetoond dat rode zonnehoed net zo effectief is als een placebo. Ook de geclaimde immuniteitsversterkende werking is door de wetenschap resoluut naar het rijk der fabelen verwezen. Met andere woorden: het werkt totaal niet.

De conclusie luidt daarom: een nepdokter heeft van een nepindiaan een nepmedicijn gekregen.

De diverse firma's, die pilletjes en druppeltjes met rode zonnehoed op de markt brengen, hebben lange tijd met veel enthousiasme kunnen beweren dat hun middeltjes tegen allerhande kwalen werkzaam zijn. Die firma's hebben nu een probleem omdat ze binnenkort [1] op hun verpakking dienen te vermelden welke werkzame stof er meetbaar in zit en [2] op hun verpakking slechts mogen vermelden waartegen het werkzaam is als die werking wetenschappelijk is aangetoond. In het geval van homeopathie vormen beide eisen een onoverkomelijk probleem.

Dat alles betekent dat er over niet al te lange tijd veel onwerkzame middeltjes uit de schappen zullen verdwijnen. Verzucht nu niet dat 'de big farma' heeft gewonnen want de markt voor homeopathische middelen bedraagt in Nederland bijna € 60 miljoen per jaar. Da's behoorlijk 'big'.

No comments:

Post a Comment