Badeendjes

Stel je het tafereel eens voor: een containerschip dat zich onvermoeibaar voortploegt door huizenhoge golven in een woedende storm. In de stormachtige nacht van 10 op 11 januari 1992, midden op de bijkans oneindig lijkende Stille Oceaan, werden door de wind drie zeecontainers overboord geslagen vanaf de onder Amerikaanse vlag varende Ever Laurel. Die zeecontainers waren tot de nok toe gevuld met uit Chinese fabrieken afkomstige badspeeltjes, waaronder 28,800 gele plastic badeendjes (plus talloze blauwe schildpadden en groene kikkers).
Door de kracht van de golven barstten de containers al snel open en de badeendjes begonnen onopgemerkt aan een heuse wereldreis. Voortgestuwd door zeestromingen zette ongeveer tweederde een zuidelijke koers in en begonnen na zo’n drie maanden op de stranden van Indonesië, Australië en zelfs Chili aan te spoelen. De resterende 10,000 badeendjes dreven in eerste instantie richting Alaska. Een behoorlijk aantal werd door de Noord-Pacifische Zeestroom weer meegevoerd in de richting van Japan. De meesten bereikten echter de tussen het Europese en Amerikaanse continent gelegen Beringstraat. Daar werden ze in het pakijs opgesloten. Het ijs met de badeendjes bewoog zich voort met een snelheid van ongeveer twee kilometer per dag tegen de klok in rondom de pool.

In het jaar 2000 werden de eerste exemplaren van die badeendjes gesignaleerd in de Atlantische Oceaan. Door zon en zeewater was de felgele kleur van de badeendjes onderweg verbleekt tot wit.

Tussen de maanden juli en december 2003 spoelden enkele badeendjes op de Atlantische kusten van Noord-Amerika aan, maar hun epische reis was daarmee nog lang niet ten einde. De laatste dreven via de noordelijke route over de Atlantische Oceaan en beëindigden vanaf 2007 hun 17,000 mijl (31,500 kilometer) lange wereldreis op de stranden van Ierland, Engeland en Schotland.
Deze badeendjes zijn wereldberoemd geworden door de Amerikaanse oceanograaf Curtis Ebbesmeyer, die begreep dat drijvende rommel een perfecte manier was om oceaanstromingen te bestuderen. Hij begon met zijn langjarige projecten toen hij door zijn moeder gewezen werd op het nieuws dat in mei 1990 zo’n 61,000 Nike sportschoenen met ieder een uniek serienummer in zee raakten doordat een aantal containers van de Hansa Carrier spoelden. Deze keer duurde het een half jaar voordat de eerste schoenen op de Amerikaanse kusten begonnen aan te spoelen.

Badeendjes en sportschoenen hebben daarmee een grote bijdrage geleverd aan het begrip van oceaanstromingen. Het geeft ook aan hoe exotische planten, dieren en rotzooi vanuit hun thuislanden in onze contreien terecht kunnen komen.

No comments:

Post a Comment