Aziatische hoornaar

Hoornaars (Vespa) vormen een robuste wespensoort waarvan de Europese hoornaar (Vespa crabro) in Nederland inheems is. De hoornaar kan wel een grootte van 3 centimeter bereiken en zijn steek staat als bijzonder pijnlijk bekend. Gelukkig is hij niet al te agressief en probeert de mens als doelwit te vermijden. Iets dat van een gewone wesp (Vespula vulgaris) niet gezegd kan worden, want die heeft weinig reden nodig om zijn angel in een mens te steken. De hoornaar is niet zo geïnteresseerd in honing, maar jaagt op andere insecten zoals libellen en bijen. Dat laatste maakt hem beslist niet geliefd bij imkers, die hun geliefde bijenvolkeren de laatste jaren toch al zien uitdunnen door besmetting met de varroamijt (Varroa destructor).
Het is beslist geen goed nieuws dat de Nederlandse natuur wordt bedreigd door de komst van de Aziatische hoornaar (Vespa velutina). Deze hoornaarsoort is afkomstig uit Zuidoost-Aziatische landen als China, Vietnam en Indonesië. Met de nog steeds toenemende goederenstromen uit die contreien is het niet verwonderlijk dat de eerste levende Aziatische hoornaar in 2004 met een partij zeevracht in Frankrijk is aangeland. Hij voelde zich direct aardig thuis in het zo gastvrije Europa en vanuit Bordeaux heeft de Aziatische hoornaar zich al snel over geheel Frankrijk verspreid.

Aangezien de grenscontrole in Europa tegenwoordig weinig meer voorstelt, zal het u niet verbazen dat dit ondier al in het najaar van 2011 ook in België werd aangetroffen. In 2017 was Nederland dan eindelijk aan de beurt: in Dreischor in de provincie Zeeland werd de eerste waarneming gedaan.
Het punt is dat deze hoornaarsoort behoorlijk wat extra nadelen met zich meedraagt ten opzichte van 'onze' inheemse hoornaar. Hij is een stukje groter en kan tot een grootte van 4 centimeter uitgroeien. Hij is bovendien agressiever. Zijn steek is uiterst pijnlijk en kan zelfs dodelijk zijn voor de mens. De Aziatische hoornaar blijkt ook nog eens verzot op bijen en kan een bijenvolk in een vloek en een zucht totaal vernietigen. Zijn komst is dus beslist geen goed nieuws voor de toch al ongelukkige Nederlandse imker.

Tegen de gewelddadige binnendringer kan de Nederlandse ambtenaar maar weinig verweer bieden. Officieel bestaat de Aziatische hoornaar immers nog niet eens. Dat doet hij pas als hij genoemd is in een verslag van een ambtelijke werkgroep. Kenners menen dat dat het zaak is dat we rigoureus de nesten van deze hoornaarsoort dienen te vernietigen. Die nesten vallen op want ze kunnen wel een meter hoog worden met meer dan 2000 larven. En die larven hebben veel eiwitrijk voedsel nodig om uit te kunnen groeien tot volwassen Aziatische hoornaars. Bijen zijn zeer eiwitrijk.

No comments:

Post a Comment