De bruinkopdiksnavelmees is een klein opdondertje met een maximale lengte van zo’n 12.5 centimeter en een gewicht van 11 gram. Hij en zij zijn getooid met een warmbruin verendek. De borst lijkt soms roze-achtig tot gebroken wit van kleur
![]() |
[Foto: David Blank] |
Natuurlijk is het volstrekt onbekend hoe deze vogelsoort in Nederland terecht is gekomen. Officieel wordt gesteld dat de bruinkopdiksnavelmees niet als kooivogel gehouden wordt en dus niet uit volières ontsnapt kan zijn, maar kennelijk is er binnen de kooivogelwereld zoiets als een grijs of zwart circuit omdat deze soort wel degelijk op allerlei websites wordt aangeprezen als een kooivogel.
Als je goed zoekt dat ontdek je dat volièrehouders het vogeltje omschrijven als zeer levendig, maar dat ze tegelijkertijd ook vrij tam kunnen worden. Daarom wordt de bruinkopdiksnavelmees ook zeer geschikt geacht om als volièrevogel dienst te doen.
We weten ondertussen dat gevangen gehouden soorten – of het nu planten, dieren of insecten zijn – altijd de neiging hebben om te ontsnappen. Het zou mij niet verbazen dat deze zaadetende soort zijn buitenvolière met zijn sterke snavel zo weet vernielen dat hij af en toe weet te ontkomen aan zijn cipier.
Ook in 2013 zijn er al een aantal waarnemingen van de bruinkopdiksnavelmees geweest en dat betekent dat deze vogelsoort als een inburgerende exoot wordt gezien.
Overigens wordt soms, heel soms ook een familielid van de bruinkopdiksnavelmees, de grijskeeldiksnavelmees (paradoxornis alphonsianus) waargenomen. Die naam zou je eigenlijk ook moeten onthouden bij het spelen van ‘galgje’.
No comments:
Post a Comment