Maïswortelboorder

De maïswortelboorder (Diabrotica virgifera virgifera) is in de de Verenigde Staten en Mexico zo gevreesd dat boeren het al bijna opgeven als ze ontdekken dat hun gewassen besmet blijken te zijn met deze kever. De soort is verantwoordelijk voor de grootste schade aan maïsplanten in het Midwesten van Amerika. In zijn thuisland wordt hij western corn rootworm genoemd en een broertje, de northern corn rootworm (Diabrotica barberi), neemt de wat noordelijker gelegen landerijen onder handen. Twee andere soorten, de southern corn rootworm (Diabrotica undecimpunctata howardi) en de Mexican corn rootworm (Diabrotica virgifera zeae), nemen de mais in de zuidelijke staten en Mexico voor hun rekening. Andere verwante soorten hebben een oogje op uw komkommers.

Indien niet adquaat en rigoureus wordt opgetreden kan er dus een grote financiële en materiële schade ontstaan voor hardwerkende boeren. Geschat wordt dat in Amerika meer dan 10 miljoen hectare besmet is met de maïswortelboorder en het Ministerie van Landbouw aldaar heeft berekend dat de pestkop een jaarlijkse schade veroorzaakt van meer dan $1 miljard (al noemen ze het daar liever biljoen).
[Foto: Stephan White]

En toch zijn volwassen kevertjes maar gering van omvang. De maïswortelboorder bereikt een maximale lengte van een 6 millimeter. De kevers zijn legergroen van kleur met soms donkere strepen of stippen op de rug. In de zomer worden eitjes gelegd bij de wortels van de maïs en wanneer de larven uitkomen voeden ze zich uitsluitend met de wortels van de maïsplant. Die kan daardoor natuurlijk niet meer voldoende voeding uit de bodem halen en zal er pathetisch bij gaan staan. De volwassen beesten doen zich ondertussen te goed aan de bovengrondse delen van de maïsplant. Het probleem is verder dat de volwassen kevers hele goede vliegers zijn en dus al snel grote afstanden kunnen afleggen.

Geen wonder dus dat boeren in Nederland met argusogen uitkijken naar de komst van die maiswortelboorder. En terecht, want de eerste exemplaren werden in Europa al in 1992 aangetroffen op het vliegveld van Belgrado (ooit Joegoeslavië, thans Servië). Sindsdien heeft de maïswortelboorder zich razendsnel verspreid binnen Servië en naar omringende landen in de Balkan. Ook zijn vondsten gedaan in Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittannië, België en - jawel - Nederland. De Maïswortelkever is in Nederland in 2003 voor het eerst in de omgeving van Schiphol gesignaleerd. Daarna is de kever nog enkele malen in dezelfde omgeving voorgekomen. Ook in de omgeving van vliegveld Beek (Limburg) is een vondst gedaan. Nadien zijn ook weer enkele verspreide vondsten gedaan.

U snapt het: deze exoten hebben het vliegtuig genomen en ze hebben vast ook nog een plekje bij het raam gehad.

No comments:

Post a Comment