Olive Quick Decline Syndrome

In Italiaanse olijfboomgaarden heerst sinds 2013 een infectieziekte die zich als een olievlek lijkt te verspreiden. De ziekte veroorzaakt het verwelken en verdorren van jonge scheuten, in eerste instantie vrij willekeurig, maar de problemen verspreiden zich al snel over het hele bladerdak. Uiteindelijk leidt het tot het afsterven van de gehele olijfboom. In de aangetaste olijfboomgaarden vertonen alle bomen snel symptomen en het ziektebeeld verspreidde zich razendsnel over zuidelijk Italië. Begin 2015 bleken al een miljoen bomen besmet.

Het ziektebeeld wordt Olive Quick Decline Syndrome of in het Italiaans complesso del disseccamento rapido dell'olivo genoemd en wordt veroorzaakt door een bacterie, Xylella fastidiosa (Xf). Die bacterie verscheen uiteraard niet uit het niets: het was al een bijzonder schadelijke ziekteverwekker aan de overkant van de Atlantische Oceaan. In zuidelijke delen van de Verenigde Staten veroorzaakt diezelfde bacterie phoney peach disease (in perzikken), bacterial leaf scorch (in vele plantensoorten), oleander leaf scorch (in oleander) en Pierce's disease (in druiven). In Brazilië veroorzaakt de Xylella fastidiosa  in citrusbomen citrus variegated chlorosis disease.
Die bacterie wordt verspreid door een hele serie verschillende piepkleine bladluizen. Zij 'prikken' een blad aan, slurpen daaruit bladvocht (xyleem) en infecteren tegelijkertijd de boom. De vraag hoe die bacterie in Italië is aangekomen is natuurlijk eenvoudig te beantwoorden. Dat komt natuurlijk door het voortdurend gesleep met hout, plantmateriaal en fruit.

Het resultaat is dat in zuidelijk Italië nu duizenden, soms eeuwenoude olijfbomen moeten worden gekapt in een vruchteloze poging om Olive Quick Decline Syndrome een halt toe te roepen. Ondertussen blijken andere boomsoorten, die zich in de buurt van de angetaste olijfbomen bevinden, ook al besmet te zijn. Het gaat dan om amandelbomen, oleanderbomen en kersenbomen.

Nu het kalf al min of meer verdronken is probeert zelfs de Europese Gemeenschap de put maar eens te dempen en men heeft strenge maatregelen afgekondigd. Vanaf half mei 2015 mogen 160 plantensoorten niet meer geïmporteerd worden in de Europese Unie. Import vanuit landen buiten de EU is pas weer mogelijk op het moment dat het betreffende land duidelijk heeft gemaakt of Xylella fastidiosa al dan niet (meer) voorkomt in het betreffende land. Als Xylella fastidiosa wel voorkomt in enig buitenland zal bij import een toetsing moeten worden uitgevoerd. De maatregelen betekenen een aanscherping van de uitroeiingsmaatregelen naar aanleiding van een uitbraak van de Xylella fastidiosa-bacterie in olijfbomen in de zuidpunt van Italië. In Nederland trof de NVWA in 2014 tijdens een survey Xylella fastidiosa aan bij een aantal uit Midden-Amerika geïmporteerde partijen Coffea planten. Deze partijen zijn vernietigd.

Update 07aug15: Omdat de Italianen weer eens te laks hebben gereageerd op de uitbraak van het Olive Quick Decline Syndrome is het probleem nu ook op het Franse eiland Corsica aangekomen. Zie hier.

No comments:

Post a Comment