Japanse sierkers

De Japanse sierkers (Prunus serrulata) is een kersenbomensoort die inheems is in bergachtige gebieden in landen als Japan, China en Korea. Men onderscheidt in ieder land een aparte ondersoort. Dit is dus de boom waar men in Japan een hele serie tradities aan vast heeft geknoopt. Japanners lopen massaal uit wanneer de Japanse sierkers in het voorjaar in bloei komt. De bomen vol pitloze kersenbloesem worden dan uitgebreid bewonderd en de Japanners gaan uitgebreid onder de bomen picknicken in de hoop dat de zegeningen van de kersenboom ook op hun zal overgaan. Het is een gebruik dat 'hanabi' genoemd wordt. In de herfst verkleuren de bladeren van goudroze naar rood. Ook al een prachtig gezicht.
De Japanse sierkers stelt nogal wat eisen aan zijn standplaats: een lichte, warme, kalkhoudende, goed doorlatende grond. Ook is hij gevoelig voor wind en wegenzout. De Japanse sierkers is een forse boom op een naar verhouding korte stam. Hij kan een hoogte van zo'n 10 meter bereiken. In Nederland vormt de Japanse sierkers gewoonlijk geen vruchten, vermoedelijk omdat het specifieke bevruchtende insect niet is meeverhuisd.

De eerste Japanse sierkers werd in Europa in het jaar 1819 in Engeland ingevoerd om een park te verfraaien. Alsof er in Engeland zelf geen bomen groeien, die mooi genoeg zijn, blijft men tot op de dag van vandaag exotische bomen, struiken en planten invoeren om parken en landgoederen aan te kleden. Vanuit Engeland is deze soort ook naar Nederland vervoerd. Natuurlijk is deze boom een aantrekkelijke verschijning, maar dat wil nog niet direct zeggen dat hij hier ook maar klakkeloos moet worden ingevoerd.

Want we weten allemaal wat er vervolgens gebeurde: hij vormt dus heel af en toe dus wel vruchten en die worden door vogels her en der verspreid. Uit de uitgepoepte pitjes vormen zich weer nieuwe Japanse sierkersjes en het kwaad is weer geschied.

Natuurlijk heeft men de kers van de boom wetenschappelijk onderzocht en, zoals alle andere kersensoorten, zit ook de Japanse sierkers tjokvol met vitamines en anti-oxidanten. De kersen zijn dus gezond. Maar omdat de boom hier nauwelijks vruchten zal opleveren is dat onderzoek voor ons nutteloos. Wel een heel stuk interessanter is een ander onderzoek en daaruit bleek dat men uit de bloesems van de Japanse sierkers stofjes kan destilleren dat mogelijk een werking heeft tegen bepaalde vormen van kanker, waaronder die van de dikke darm.

Toch zou ik adviseren om datzelfde onderzoek eens bij onze inheemse kersensoort (Prunus avium) uit te voeren. Wedden dat diezelfde stofjes ook daarin gevonden worden?

No comments:

Post a Comment