Portugese laurierkers

Als je op internet en in de folder van je plaatselijke tuincentrum de navolgende verhalen leest over de Portugese laurierkers (Prunus lusitanica) dan weet je al waartoe deze column gaat leiden.

De Portugese laurier is een schitterende haagplant met een luxueuze uitstraling. Deze uit Portugal stammende laurier heeft glanzende bladeren (6-12 cm. lang) en prachtige dieproze twijgen. De bloemen zijn klein en wit en geuren sterk. Dit maakt de Portugese laurier enorm populair bij passerende vlinders en bijen. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid vormt de Portugese laurier bessen die enorm populair zijn bij vogels.
We hebben hier alle ingrediënten aanwezig om een lastig te bestrijden exoot in onze natuur te introduceren: de handel meent dat een haag uit het buitenland beter is dan een inheemse oplossing en er wordt een appèl gedaan op onze wil om de zo kwetsbare natuur te beschermen. Is de Portugese laurier immers niet populair onder vlinders en bijen? Daarna vormt de soort bessen die gewild zijn bij vogels. Jazeker, wat we hier hebben is een recept voor ellende.

En dus was het geen verrassing dat bioloog Ton Denters een exemplaar aantrof op het Stenen Hoofd in Amsterdam. Het was nog maar het tweede exemplaar dat ooit in ons land werd waargenomen, maar neemt u maar van mij aan dat er nog veel meer Portugese laurierkersen zijn die zich onopgemerkt een plekje in onze natuur hebben verworven.

Het is op deze plaats al zo vaak gezegd dat we ons moeten bezinnen of het wel zo verstandig is om voortdurend exotische bloemen en planten uit het buitenland te introduceren, maar de discussie stemt mij niet hoopvol.

Nadat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) recent het dringende advies uit liet gaan dat vakantiegangers geen stekjes meer uit landen als Italië zouden moeten meenemen omdat daar een bacterieziekte heerst die olijfboomgaarden verwoest, waren op Facebook de reacties op dat artikel niet van de lucht. De meest zweverige mensen (voornamelijk vrouwen, moet ik hier treurig genoeg opmerken) vonden dat het allemaal maar een complot was om de handel te beschermen of nog erger. Wat maakte het uit? Het maakt zoveel uit dat, als die bacterie ons land bereikt, hij geen olijfbomen kan aantasten, maar hij zal zich snel kunnen aanpassen. Dan infecteert hij bijvoorbeeld kersenbomen of andere gewassen. Als dan blijkt dat de prijs van eerste levensbehoeften als groenten en fruit dramatisch gaat stijgen, gaan we achteraf de put dempen, terwijl het kalf allang verdronken is.

No comments:

Post a Comment