Diamantduif

De diamantduif (Geopelia cuneata) is inheems in delen van Australië. Het zijn maar kleine duifjes met een maximale lengte van zo’n 20 centimeter. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben witte vlekken en zwarte randen op hun vleugels, oranje ogen en rode oogringen. De kop, nek en borst van de mannetjes zijn licht blauwgrijs. De rug en de staart zijn weer bruinig grijs. Al met al kun je stellen dat de diamantduif een aantrekkelijke verschijning moet zijn voor duivenmelkers en andere liefhebbers van exotische beesten.

Deze duivensoort is niet voor niets een stuk kleiner dan de meeste van zijn naamgenoten. Dat komt omdat hij aangepast is aan de droge omstandigheden in de woestijnen van Australië. Wanneer er weinig voedsel en weinig vocht beschikbaar is doet de natuur aan down-sizing.

Diamantduiven kunnen gemakkelijk in gevangenschap worden gehouden. Sommigen zijn al generatieslang doorgekweekt en een liefhebber zou al snel tot de conclusie kunnen komen dat zijn duiven handtam zijn geworden.
[Foto: Christopher Watson]

Je zou denken dat een duif uit een woestijnklimaat slecht is voorbereid op een leven in het vaak kille en klamme Nederland. Dat is niet waar. Mensen, die ooit in een echte woestijn zijn geweest, weten dat de temperaturen daar ‘s nachts tot aan het vriespunt kunnen dalen. Woestijnbewoners lopen overdag in koele kleding, maar zullen die in de nacht vervangen door dikke winterkleding. Dus een diamantduif, die de woestijn is gewend, zal ook geen problemen hebben met de Nederlandse omstandigheden. Waar ze wel een hekel aan hebben is vochtige tocht.

In gevangenschap zijn de omstandigheden vaak perfect en daar kan een diamantduif een respectabele leeftijd van wel 20 jaar bereiken. In het wild moeten deze duiven vele gevaren trotseren en dat hakt er in, want gemiddeld wordt een diamantduif in het wild niet ouder dan een jaar of vijf.

Als een diamantduif slim is zou hij (of zij) zich rustig neergeven in een leven van gevangenschap. Maar u weet hoe dat gaat: de vrijheid lonkt altijd en dus zullen sommige diamantduiven gehoor geven aan die lokroep. Het gevolg is dat er ieder jaar meer diamantduiven in ons land worden waargenomen.

No comments:

Post a Comment