De larven van rode palmkever boren gangen in palmbomen. Omdat die gangen wel een meter lang kunnen worden, snap je wel dat een palmboom daar uiteindelijk problemen van gaat krijgen. De aangetaste palmbomen verzwakken en gaan uiteindelijk dood.
Omdat palmbomen vooral in tropische gebieden belangrijke gewassen zijn, wordt de rode palmkever in die contreiën gezien als een grote plaag in plantages. Vooral in kokospalmen, dadelpalmen en oliepalmen zien ze hem liever gaan als komen.
![]() |
[Foto: Luigi Barraco] |
In 2009 bleek de rode palmkever de oversteek naar het Amerikaanse continent te hebben gemaakt en de eerste meldingen waren op ‘onze’ Nederlandse Antillen. Na Aruba en Curaçao bleek de plaaggeest al een jaar later in het Amerikaanse Californië te zijn aangekomen. Daar bedreigt hij palmen, die gekweekt worden voor de aankleding van tuinen (jaaromzet zo'n $70 miljoen) en de locale dadelindustrie (jaaromzet zo'n $30 miljoen).
Hoewel de rode palmkever zich ooit alleen voortplantte in kokospalmen in Zuidoost-Azië, heeft hij zich wereldwijd ondertussen aangepast aan 18 andere palmsoorten. Zelfs de banaan blijkt niet meer veilig te zijn voor de rode palmkever. Mochten er geen palmen zijn om heerlijk gangen in te boren dan is de rode palmkever veelzijdig genoeg om zich aan andere planten te wagen: in de Verenigde Staten heeft hij blijkbaar zijn heil al gezocht in de agave, een vetplant die verwant is aan de aloë vera. Zelfs suikerriet voldoet aan de eisen van dit insect.
De eerste melding van de rode palmkever in Nederland was in 2014. Men vermoedt dat hij door gesleep met exotisch plantmateriaal is meegelift naar ons land. En waar eentje is die gezien is door een expert, zullen er vele andere zijn die zich ongezien op kunnen houden in uw en mijn tuin.
In zijn oorspronkelijke thuislanden worden de larven van de rode palmkever gezien als een ware delicatesse. Zelf geloof ik niet dat zoiets hier echt in de smaak zal vallen.
No comments:
Post a Comment