Japanse bladvlo

Nee, de Japanse bladvlo komt in Nederland nog niet voor, maar als het aan ambtenaren en een staatssecretaris ligt kan dat snel veranderen. Wat, zo hoor ik u denken, welke [vul hier uw favoriete mopperwoord in] verzint een plan waar er opzettelijk een exoot in ons land wordt geïntroduceerd? Dat zit zo.

Japanse duizendknopen zijn in ons land verworden tot schier onuitroeibare onkruiden. Ze verdringen de inheemse flora en het kost veel te veel moeite om ze weer uit onze natuur te verwijderen. Er wordt plaatselijk wel ingegrepen, maar het effect is vaak maar tijdelijk. Na jaren van aanprutsen heeft men eens naar het buitenland gekeken voor een meer definitieve oplossing. In Engeland heeft men de Japanse bladvlo (Aphalara itadori) ingevoerd omdat deze bladluis zich uitsluitend voedt met diverse soorten duizendknopen, de Japanse, de Afghaanse en de Sachalinse duizendknoop. Het volledige leven van de Japanse bladvlo, van ei tot dood, speelt zich af op Japanse duizendknopen.
In Japan, de thuisbasis van de Japanse bladvlo, bestaan er zelfs twee varianten. De zuidelijke versie doet zich te goed aan Japanse duizendknoop en de Afghaanse duizendknoop. De noordelijke versie lust graag de Sachalinse duizendknoop. Kruis je beide versies dan heb je een Japanse bladvlo die álle duizendknopen op het menu heeft staan.

De Japanse bladvlo groeit van ei tot volwassen exemplaar in 33 dagen bij een gemiddelde temperatuur van 23°C. Volwassen dames kunnen binnen een maand meer dan 500 eitjes produceren. Een Japanse bladvlo leeft ongeveer 65 dagen.

Tijdens de diverse stadia van de Japanse bladvlo voedt hij (of zij) zich met de Japanse duizendknoop. Er wordt behoorlijk wat schade aangericht, waardoor de exoot zich in een steeds slechter conditie gaat bevinden. De fotosynthese, het omzetten van zonlicht in energie, wordt steeds minder effectief en daardoor zal de Japanse duizendknoop uiteindelijk het loodje leggen. De berichten uit Engeland lijken voorlopig positief te zijn en de Japanse bladvlo eet zich een weg door de verwilderde Japanse duizendknopen.

Nadat men in Nederland alle Britse onderzoeken en veldproeven heeft laten vertalen (al zal men volhouden dat men zelf grondig onderzoek heeft gedaan), ligt de verantwoording voor de beslissing nu bij de staatssecretaris van Economische Zaken. Die zal wel positief beslissen omdat een dergelijke beslissing positief zal overkomen bij de buitenwacht.

Maar wat iedereen vergeet bij de introductie van de Japanse bladvlo is de vraag wat hij gaat eten als alle Japanse duizendknopen zijn opgepeuzeld. Zal hij van de honger omkomen of zal hij zich gaan richten op een andere, economisch belangrijke plant als de suikerbiet of aardappel?

No comments:

Post a Comment