Wasbeer

Je vraagt je soms af wat mensen bezielt als ze besluiten om een wild dier als huisdier te nemen. Jazeker, de gewone wasbeer (Procyon lotor) ziet er natuurlijk leuk uit met zijn zwart-witte gezichtsmasker. Met een witte snuit, witte wenkbrauwstrepen en lichte grote oren doet hij een beetje denken aan een levende teddybeer. Hij lijkt zo lief en aaibaar, maar is gewoon een roofdier. Een wasbeer is een alleseter en is zo slim dat hij met zijn vingers uiteindelijk vrijwel ieder slot kan open krijgen. Als hij ontsnapt is sloopt hij je hele inboedel op zoek naar iets eetbaars.

Toch werd de wasbeer eerst ook in Amerika gezien als huisdier, maar daar zijn ze behoorlijk van teruggekomen. Nu wordt hij gezien als een pest, een plaag, en beslist niet meer als een pet, een huisdier.
De eerste succesvolle Europese introductie was al in 1934 toen een boswachter in Midden-Duitsland een setje wasberen losliet om de natuur 'te verrijken'. Yeah right. In your dreams. Om er lekker op te laten schieten natuurlijk. Maar niet alle schoten waren raak want ondertussen leeft er in Duitsland de grootste populatie van wasberen buiten Amerika. Een tweede populatie ontstond na 1945 in het voormalige Oost-Duitsland toen er tijdens de Tweede Wereldoorlog 25 wasberen uit een pelsboerderij ontsnapten na een bombardement van de Geallieerden. De wasberen lieten zich de vrijheid goed smaken want ondertussen leven er naar schatting 200.000 wasberen in heel Duitsland. Ooit was de wasbeer een beschermde diersoort in Duitsland, maar daar is men van teruggekomen en nu mag er weer vrij op geschoten worden.

Van de wasbeer bestaan in Nederland sinds de jaren zestig waarnemingen. Omdat die eerste waarnemingen zich in eerste instantie nabij de Duitse grens concentreerden is dat een sterke aanwijzing dat ze zonder paspoort illegaal de grens hebben overgestoken. De laatste jaren neemt het aantal waarnemingen steeds meer toe en dat betekent dat ze zich in Nederland goed thuisvoelen. Omdat ze alles eten zijn ze een bedreiging voor onze inheemse flora en fauna.

De wasberen blijken ook nog al eens besmet te zijn met allerhande besmettelijke ziektes, zoals hondsdolheid, en die zijn voor mensen ook niet bepaald onschadelijk. Even die lieve wasbeer aaien, een knauw en je hebt een levensbedreigende kwaal.

De overheid blijkt ook in dit geval weer eens weinig daadkrachtig te zijn. De invoer is nog niet eens verboden en, hoeveel de wasbeer als soort is opgenomen in de Regeling beheer schadebestrijding dieren, wordt er maar weinig aandacht aan besteed. De provincies moeten de bestrijding (laten) uitvoeren, maar niet alle provincies zien het nut daarvan in.

No comments:

Post a Comment