Deze plant is inheems in westelijke delen van China en in Tibet, maar omdat onnadenkende mensen meenden dat de Chinese bruidssluier zulke decoratieve witte bloemen opleverde hebben teveel tuinliefhebbers hem in het verleden aangeplant. Vaak werd deze klimmer ook geplant om lelijke hekwerken of muurtjes te maskeren. De Chinese bruidssluier is een slingerplant en zijn klimmende lianen kunnen wel een lengte van tien meter bereiken. In het Engels heeft hij als bijnaam ‘mile-a-minute’ en dat zegt genoeg over zijn razendsnelle groei.
![]() |
[Foto: Jan Samanek] |
Zelfs op het onpartijdige Wikipedia wordt onder het lemma van de Chinese bruidssluier nog uitgelegd hoe je deze invasieve plant kunt vermeerderen. Zoveel naïviteit zou toch eigenlijk verboden moeten worden, want de Chinese bruidssluier heeft echt geen hulp nodig om zich over ons land te verspreiden. In het wild wordt de Chinese bruidssluier vaak aangetroffen op wat verwaarloosde terreinen en op plaatsen waar mensen ongezien hun snoei-afval hebben gedumpt. Geef deze klimmer een kans en hij zal hem met graagte aanpakken.
Ter verdediging noemen liefhebbers van een gezond leven dat zowel de Japanse duizendknoop als de Chinese bruidssluier hoge concentraties trans-resveratrol bevatten. Dat gezonde stofje halen we nu nog uit de schillen van rode druiven en zou een krachtig effect kunnen hebben het menselijk lichaam: het zou je leven kunnen verlengen en zou werkzaam zijn tegen bepaalde soorten kanker. Toch lijkt het me handiger om dat stofje maar gewoon uit rode druiven te blijven halen. Druivenplanten groeien niet ongebreideld, terwijl die Chinese bruidssluier dat wel doet.
Ach, om voldoende trans-resveratrol te produceren gaan we met z’n alleen gewoon meer rode wijn drinken. Volgens kenners zit er 1.98 – 7.13 mg resveratrol in een liter rode wijn en dus helpt dat ook al.
No comments:
Post a Comment