Geraniumblauwtje

Het geraniumblauwtje (Cacyreus marshalli) is een dagvlinder uit de familie van de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes. In volwassen toestand heeft de vlinder een spanwijdte van 14 tot 27 millimeter, de vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes. Hoewel de naam geraniumblauwtje doet vermoeden dat het insect op zijn minst ergens blauw is, is dit niet het geval, want de soort is met name bruin gekleurd. De bovenkant, die slechts zelden wordt getoond is donkerbruin met een geblokte franje. De onderzijde is lichtbruin tot beige, met een patroon van vlekken en banen in meer donkerbruine tinten. Geen wonder dat ze hem in het Engels geranium bronze of in het Frans brun des pélargoniums noemen.

Het is een van oorsprong Zuid-Afrikaanse vlinder die in 1989 per ongeluk op Mallorca is terecht gekomen, waarschijnlijk meegekomen met plantenmateriaal van Pelargonium, een broertje van de meer bekendere geranium. Sindsdien heeft de soort zich sterk uitgebreid en dat is geen goede ontwikkeling gebleken. Op de Balearen, waartoe Mallorca behoort, is het een echte plaag en wordt de soort bestreden met allerhande chemische middelen. De pelargoniumteelt is daar dan ook een van de belangrijkste landbouwproducten met een jaarlijkse omzet van $30 miljoen.
[Foto: Hectonichus]
Inmiddels heeft het geraniumblauwtje geheel Zuid-Europa veroverd en verspreid de soort zich voortdurend noordwaarts. De afgelopen jaren heeft dit blauwtje zich ook af en toe in Nederland voortgeplant. De winter kan hij echter nog niet overleven, zodat hij elke keer opnieuw vanuit het zuiden deze kant op moet komen. Al in 1999 de soort voor het eerst in Nederland vastgesteld. Vermoedelijk laat deze vlinder zich meevoeren door zuidelijke winden of laten ei, rups of pop zich met transporten van van geranium en pelargonium uit Zuid-Europa meeliften.

Ook in 2003 was de soort op meerdere plekken in Nederland aanwezig en heeft de soort zich ook voortgeplant. In 2004 waren er geen meldingen van de soort, maar in 2005 werden geraniumblauwtjes gezien in Vlaardingen en Zwolle, in 2007 in Zeewolde en in 2008 waren er meldingen uit Zoetermeer. Ook hier heeft de soort zich voortgeplant en in 2009 werden er, zij het op een locatie meer dan 2 kilometer verderop, in Zoetermeer ook geraniumblauwtjes gezien.

Hoewel ze zich hier in de zomer prima kunnen vermeerderen houden ze geen winterrust en zullen dus in normale wintermaanden in de problemen komen. Het is dus onwaarschijnlijk dat ze zich op korte termijn blijvend in Nederland zullen vestigen. Toch zunnen ze in warme kassen kunnen overleven. In tuinen en kwekerijen kan de soort schadelijk zijn voor een hele reeks planten.

No comments:

Post a Comment