West Nile Virus

West Nile Virus werd in 1937 geïdentificeerd in Oeganda, nabij de westelijke oever van de Nijl. De naam is dus eenvoudig te verklaren. In die regio is West Nile Virus een van vele ziekten die kinderen doormaken en vrijwel iedereen is daar al vroeg geïnfecteerd geweest. Bij de plaatselijke bevolking levert het matige ziekteverschijnselen op: koorts, rillingen en spierpijn. Na herstel ben je de rest van je leven immuun. Het virus wordt overgebracht door muskieten.

Niets iets om je echt zorgen over te maken, zou je in eerste instantie denken. Maar de werkelijkheid is weer eens een stuk weerbarstiger. Pas in 1950 werd West Nile Virus buiten het oorspronkelijke gebied in Israel aangetroffen en het virus veroorzaakt daar hersenvliesontstekingen bij voornamelijk ouderen. Enkele jaren later werd het virus al gerapporteerd in vele Europese landen, grote delen van het Midden Oosten en in westelijke delen van Azië.
In 1996 en 1997 stierven er zo’n 50 mensen bij een uitbraak in Roemenië. In het jaar 2000 werden in Israel meer dan 200 mensen ziek door het West Nile Virus en waren er meer dan 40 dodelijke slachtoffers te betreuren. Wat was er aan de hand? Waarom stierven er plotseling patiënten, terwijl het in Oeganda slechts een relatief onschuldige kinderziekte was gebleken? Het bleek dat juist kinderen voldoende weerstand hadden om de ziekte effectief te bestrijden, maar dat volwassen er zeer ziek van konden worden. Hetzelfde is immers het geval met waterpokken, als kinderziekte vrij onschuldig, maar bij volwassen is het ziektebeeld meestal een stuk ernstiger.

In de Amerikaanse stad New York begon men zich in eerste instantie nog geen zorgen te maken toen men in de zomer van 1999 duizenden dode vogels begon te vinden. Spreeuwen, mussen en andere soorten vielen soms dood uit de lucht. Toen wat later paarden neurologische afwijkingen gingen vertonen en enkelen stierven, dacht nog niemand aan een verband. Daarna werden steeds meer mensen in het ziekenhuis opgenomen met hersenvliesontsteking en op dat moment begon men zich toch echt zorgen te maken. Na een uitgebreid onderzoek bleek dat de drie verschijnselen het gevolg van een besmetting met West Nile Virus. Vijf jaar later had het virus zich over heel Noord-Amerika verspreid. Het jaar 2013 was een jaar met relatief weinig besmettingen in de Verenigde Staten: er werden 2,318 gevallen van besmetting met het West Nile Virus gemeld. Er waren 105 doden te betreuren.

Het West Nile Virus blijft zichzelf muteren, waardoor het ook steeds ongrijpbaarder wordt en dat maakt het vinden van een vaccine ook lastiger.

De muskiet, die het West Nile Virus op mensen overbrengt is, onder andere, de Culex pipiens, een lastpak die ons hier in Nederland vaak uit de slaap houdt: de gewonen steekmug.

No comments:

Post a Comment