Gele kamille


Soms zit de wereld raar in elkaar, zoals bij de gele kamille (Anthemis tinctora) ook weer eens het geval is. Natuurlijk is de gele kamille geen familie van de inheemse echte kamille (Matricaria recutita). Hoe zou het ook anders kunnen zijn. De gele kamille is een zogenaamde schubkamille (Anthemis) en lid van de grotere zonnebloemfamilie (Asteraceae).

De gele kamille is een altijdgroene vaste plant die van oorsprong woonachtig was in het Middellandse Zeegebied en delen van Westelijk Azië. De plant bereikt een hoogte van een centimeter of zeventig en groeit met sterk getande bladeren en met zonnige gele bloemetjes, die wat op margrietjes lijken. Mocht u het zich afvragen: nee, het is ook geen familie van de margrieten.
Wat de gele kamille in Nederland doet is te verklaren omdat hij het zo leuk doet in een kleurige tuin. Hij stelt maar weinig eisen aan de ondergrond en laat zich dus ook door een huis-, tuin- en keukentuinier probleemloos zaaien, opgroeien en bloeien. Het zit in de natuur van de natuur om uit gevangenschap te willen ontsnappen en dat is dus ook precies wat de gele kamille heeft gepresteerd. In vele botanische boeken wordt nog wat hoopvol gemeld dat hij nog vrij zeldzaam is en voornamelijk in het zuiden van het land zal voorkomen, maar die boeken lopen behoorlijk achter bij de werkelijkheid want de gele kamille heeft ondertussen zijn wortels al in het grondgebied van heel Nederland geplaatst. Gele kamille kwam in eerste instantie voornamelijk voor op open, droge grond langs spoorwegen en op zandvlakten, maar voelt zich tegenwoordig ook in toenemende mate thuis in gebieden waar de natuur onbezorgd zijn gang kan gaan.

Echte kamille heeft ontstekingsremmende eigenschappen en wordt, onder andere ingezet, voor spoeling van keel en mond om bacteriën te bestrijden. De gele kamille kan, opnieuw volgens de vele botanische boeken, niet bogen op een dergelijke positieve werking, maar ook die claim blijkt onterecht. In een duister verleden werd er een thee van gezet om een onrustige maag te behandelen. Bovendien kon het uitwendig worden toegepast als zalfje op zweren en aambeien. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek heeft de gele kamille wel degelijk een antibacteriële werking. Ook werden er enkele stofjes in de plant aangetroffen die als antioxidant konden worden bestempeld.

Is er dan helemaal niets wat klopt aan de berichtgeving over de gele kamille? Jawel. Het is al van oudsher bekend dat van deze plant uitstekende gele, bruingele, olijfgroene en goudoranje kleurstoffen op kan leveren. Deze werden ooit gebruikt om stoffen voor kleding een kleurtje te geven.

No comments:

Post a Comment