Kip

De kip (Gallus gallus domesticus), zoals wij hem tegenwoordig kennen, is een ondersoort van het rode kamhoen (Gallus gallus) met een beetje van de genen van het grijze kamhoen (Gallus sonneratii). De voorloper van de kip werd al meer dan 5,000 jaar geleden in Azië getemd en vervolgens over de hele wereld verspreid door volksverhuizingen en ontdekkingsreizen.

De oerkip was en is inheems in een grote strook land dat loopt vanaf noordelijk India, via zuidelijk China, tot Maleisië, Indonesië en de Filippijnen. Daar leeft het rode kamhoen nog steeds.

Hoewel wij onze kippen tegenwoordig voornamelijk voeren met granen, zaden en pitten is de kip eigenlijk een alleseter. Laat hem verwilderen en ze zullen vaak de grond omwoelen op zoek naar insecten. Zelfs hagedissen, kleine slangen en jonge muizen staan op het menu van een kip als je hem zijn gang laat gaan.
Afhankelijk van het het ras kunnen kippen wel meer dan tien jaar oud worden. Daar beginnen al direct de problemen, want veel mensen nemen een kippenren met een paar kippen 'omdat het zo gezellig is'. Een aantal jaren en vele zakken kippenvoer later wordt het voor enkelen ietwat minder leuk omdat je toch iemand moet regelen die je pluimvee verzorgt als je op vakantie wilt gaan. Ook kunnen buren gaan klagen omdat je kippen 's ochtends wel erg veel lawaai maken en op een warme zomeravond kunnen die buren plotseling aanbellen met de opmerking dat hun gezellige barbecue bedorven wordt door allerlei kwalijke luchtjes die vanuit het kippenhok opstijgen.

Dus sta je op een gegeven ogenblik voor een moeilijke beslissing: wat doen we met die kippen. Ze zijn vermoedelijk al te oud (lees: taai) voor in de pan en even de nek omdraaien lijkt bij nader inzien ook al geen goed idee. Uiteindelijk lijkt het een uitstekend plan om die kippen hun vrijheid terug te geven en ze los te laten in de 'vrije natuur'.

Jawel, kippen doen het uitstekend in onze natuur, planten zich onbekommerd voort en na verloop van tijd zijn er zoveel dat de boswachter eens achter zijn oren gaat krabben. Want nu heeft hij een probleem en problemen zijn er voor om opgelost te worden. Hij kan eens met een bevriende jager gaan praten en die besluit dat, omdat de feestdagen aanstaande zijn, dat hij binnenkort maar eens daadkrachtig gaat optreden.

En zo gaat het al jaren. Ook vele binnensteden, industrieterreinen en natuurgebieden herbergen grote aantallen kippen. Bij overlast moet er worden opgetreden en er is altijd wel een bereidwillige 'bevriende jager' te vinden. Leuk hè? Die echte free range kippen.

1 comment:

  1. Wel erg veel pessimisme, toch redt het zich altijd wel, zelfs met de nijlganzen die immers bekend staan om hun agressie, in mijn omgeving laten ze verassend de eendenkroosten en meerkoetenkroosten met rust, ze vallen hooguit even aan als er 'n vogel even wat te dichtbij komt, maar later gaat het gewoon weer tot de orde van de dag.

    ReplyDelete