Rode koningskrab

Ik geef het alvast maar toe: de rode koningskrab (Paralithodes camtschaticus) ofwel de red king crab is nog niet in Nederlandse wateren aangetroffen, maar dat hij onstuitbaar op weg is zal door geen enkele serieus te nemen bioloog worden tegengesproken.

De rode koningskrab is, zoals zijn naam al aangeeft, een ware koning onder de krabben en hij kan een spanwijdte van bijna twee meter behalen. Met een gewicht van een kilo of tien is het dus een monster van een krab. Deze krabbensoort is inheems in de noordelijke wateren van de Stille Oceaan, zeg maar vanaf noordelijk Japan, via de Aleoeten tot aan Alaska en noordwest Canada. Daar wordt zo intensief op deze delicatesse gevist dat de rode koningskrab in aantallen scherp achteruit is gegaan.
[Foto: www.carnivoraforum.com]
Soms is de rode koningskrab echter blauw van kleur. Een opvallende en zeldzame mutatie van Moeder Natuur. Zie hier voor nieuws.

Wie op een zender als Discovery de serie ‘Deadliest Catch’ wel eens heeft bekeken weet dat Amerikaanse krabvissers tot het uiterste gaan om grote hoeveelheden rode koningskrab boven het ijskoude water te halen. Een bewijs dat de prijs van dergelijke dieren torenhoog is.

Mede daarom leek het Russische ‘wetenschappers’ in de jaren zestig van de vorige eeuw een goed idee om de rode koningskrab in de Barentszzee nabij Moermansk uit te zetten. Zodoende konden armlastige Russische vissers wat bijverdienen. Wat men echter totaal over het hoofd had gezien was dat de rode koningskrab daar geen natuurlijke vijanden heeft en zich ongebreideld kon voortplanten in de Noordelijke IJszee.

Sinds zijn grootschalige introductie heeft de populatie van de Rode koningskrab zich explosief uitgebreid. Die bovenmatige schaaldieren hebben de Noorse kust ondertussen gekoloniseerd tot aan de Lofoten en ieder jaar worden ze zuidelijker aangetroffen. Met andere woorden: ze passen zich ook al aan aan het door de warme golfstroom opgewarmde water.

Onderzoek heeft uitgewezen dat rode koningskrabben zich in zuidelijke richting verplaatsen en zich voortdurend aanpassen aan veranderende omstandigheden wanneer de groepsdruk te groot wordt en mede daardoor het voedselaanbod afneemt.

Misschien denkt u nu dat het een interessant idee kan zijn om Nederlandse vissers ook op de rode koningskrab te laten vissen indien ze over een paar jaar ook in de Noordzee of Waddenzee verzeild zijn geraakt. Nee, is dan het antwoord, dat is beslist geen goed idee. De rode koningskrab is namelijk een roofzuchtige alleseter die een mossel- of oesterperceel in korte tijd compleet zal leegvreten. De financiële nadelen voor Nederland zijn daarom altijd groter dan de veronderstelde voordelen.

Wordt de rode koningskrab in Noorwegen daadkrachtig aangepakt? Welnee, de Noorse regering en de vissers hebben dollartekens in hun ogen gekregen en vissen alleen het afgesproken quota vol om het krabbenvlees te exporteren naar Amerika. Daar brengt het een fortuin op en wie slacht nu de kip met de gouden eieren? Zelfs als die kip een vraatzuchtig monster blijkt te zijn...

[Update] In januari 2022 begonnen vissers op de Noordzee ter hoogte van het Britse graafschap Yorkshire rode koningskrabben in hun netten aan te treffen. Yorkshire ligt op dezelfde geografische breedtegraad als de Waddeneilanden. Just saying.

1 comment:

  1. Deze morgen levend aangetroffen op de belgische kust. Just saying …

    ReplyDelete