Zebrazeespin

Kijk, dat hadden de biologen even over het hoofd gezien: de sea spider (Ammothea hilgendorfi) is afkomstig uit het water van de Stille Oceaan en had al de Italiaanse en Britse kustwateren bereikt. Dus zou je verwachten dat die biologen rekening zouden houden met de komst van het beest in onze contreien. Niet dus en daarom moest er snel een naam verzonnen worden toen plotseling bleek dat sportduikers meerdere exemplaren van het beest in de Oosterschelde hadden aangetroffen.

Milieustichting Anemoon heeft de suggestie gedaan om deze zeespin ‘zebrazeespin’ te dopen vanwege de pigmentstrepen op het lichaam.

Zeespinnen zijn geleedpotigen (Arthropoda) en zijn directe familie van de ‘landspinnen’. Van zeespinnen is maar bitter weinig bekend en dat is dus een groot probleem als er een nieuwe soort in Nederland aankomt. Je hebt dus geen idee wat het effect zal zijn. De meeste zeespinnen zijn maar een paar millimeter groot, maar de zebrazeespin is met twee centimeter een reus onder zijn familieleden.
[Foto: Ken-ichi Ueda]
Langs de Nederlandse kust kunnen vermoedelijk een stuk of zeven verschillende zeespinsoorten worden aangetroffen. Daarvan is het michelinmannetje (Pycnogonum littorale) het meest bekend door zijn lichtgekleurde gedrongen lichaam en korte poten. Een tweede soort is de rode zeespin (Nymphon rubrum).

De zebrazeespin afkomstig uit de kustwateren van beide kanten van de Stille Oceaan: hij komt voor in Japanse en Chinese kunstwateren, maar ook aan de westkust van het Amerikaanse continent. De eerste waarnemingen uit Europa stammen uit 1978 en 1979 toen men exemplaren aantrof in de Lagune van Venetië. Die lagune is niet alleen bekend door de oude stad Venetie, maar is tevens de toegang tot de grote havenstad Mestre. Vermoedelijk is de zebrazeespin via de zeescheepvaart in de lagune terechtgekomen. Vanaf datzelfde moment zijn er ook enkele exemplaren bij de Britse kust in de buurt van Southhampton aangetroffen en ook dat is een grote havenstad. Vanaf die locatie heeft de zebrazeepin zijn territorium langzaam uitgebreid en in 2010 werd het eerste exemplaar in de Noordzee aangetroffen in het estuarium van de Britse rivier Blackwater.

Dat de zebrazeespin in de Oosterschelde al een tijdje over het hoofd gezien moet zijn blijkt wel uit het feit dat men na die eerste melding eens goed is gaan kijken en sportduikers en biologen hebben direct meerdere exemplaren van deze exoot in de Oosterschelde aangetroffen. In twee bodemmonsters werden door Marco Faasse maar liefst 17 exemplaren aangetroffen. Een mannelijk exemplaar droeg eierzakjes en twee vrouwtjes bevatten eitjes die zich in een vergaande staat van ontwikkeling bevonden.

No comments:

Post a Comment