Essenprachtkever

Oorspronkelijk was het leefgebied van de essenprachtkever (Agrilus planipennis) een groot groot gebied in Zuidoost-Azie. Streken in noordoost-China, het Aziatisch deel van Rusland, Mongolië, Japan, Korea en Taiwan hadden meer dan voldoende essen om hem tevreden te houden. Zoals zijn naam al claimt is het een keversoort, die essen wel heel erg interessant vindt. De larve vreet zich een kanaal door boomstammen waardoor de sapstroom verstoord raakt. Daar kunnen die bomen natuurlijk niet zo heel goed tegen en zullen uiteindelijk afsterven. De prachtkevers zelf zien er nog aantrekkelijk uit ook, vandaar de soortnaam natuurlijk, maar je uiterlijk betekent niets. Je persoonlijkheid telt en die van de essensnuitkever is niet om over naar huis te schrijven.
De essenprachtkever behoort tot een grote familie van boorders, maar in zowel Noord-Amerika als Europa staan bij de familieleden andere boomsoorten op het menu. De in Nederland voorkomende soorten hebben zelfs bepaalde voordelen voor de landbouw of bosbouw. De essenprachtkever is echter maar een vervelende snuiter want in Azië heeft hij zich al een weg door miljoenen bomen gevreten en dat leverde een enorme economische schade op. In China beperkt hij zich tot vrijstaande bomen of bomen aan de rand van het bos.

Maar nog niet zo lang geleden is hij als verstekeling in Noord-Amerika verscheept in verpakkingsmateriaal en pallets. In 2002 werd hij in de staat Michigan voor het eerst aangetroffen, maar zes maanden later waren er al meerdere niet aaneengesloten plekken gevonden waar de essenprachtkever het behoorlijk naar zijn zin bleek te hebben. Geschat werd dat, voordat hij werd ontdekt, hij al een jaar of zes daarvoor moet zijn gearriveerd in de stad Detroit. Ondertussen is hij al in 14 staten plus eentje in Canada aangetroffen. Het echte vervelende is dat hij zijn gedrag heeft aangepast en nu ook hele productiebossen met essen aanpakt. Dus moest er wat gedaan worden en de Amerikaanse en Canadese regeringen hebben hem als een pest, een plaag aangeduid. Nou, dat zal helpen.

Onderzoekers hebben een aantal natuurlijke vijanden van die lastige essenprachtkever ontdekt en willen die nu in het land introduceren. Maar tegelijkertijd hallen ze opnieuw een exoot het land binnen en niemand weet of het in de praktijk gaat helpen.

In Nederland is de essenprachtkever gelukkig nog niet aangetroffen want het leek alsof de oneindige bossen van Siberië als een soort van natuurlijke barrière zou werken. Als u een geheim kunt bewaren kan ik u vertellen dat hij recent die barrière heeft geslecht en nu ook in het Europese deel van Rusland is aangetroffen. Ik ben er van overtuigd dat de essensnuitkever ondertussen koers heeft gezet naar Nederland.

No comments:

Post a Comment