Welnu, vele Nederlandse tuinliefhebbers hebben de Japanse skimmia de laatste decennia met veel plezier in hun domein aangeplant. Zoals altijd heeft niemand ooit nagedacht over de mogelijke negatieve aspecten van de Japanse skimmia. Wie weet bijvoorbeeld dat de hele plant giftig is? Mits in een voldoende hoeveelheid gegeten leveren de gifstoffen in de vrolijk gekleurde bessen een hartaanval of bij zwangere vrouwen een abortus op. Ha, zo denkt de aandachtige lezer nu, ik ben heus niet zo sukkelig om van een plant zomaar de besjes op te gaan eten, maar uw kind of kleinkind zal mogelijk betoverd kunnen raken van de heerlijke geur van de Japanse skimmia en denken dat de bessen eetbaar kunnen zijn.
![]() |
[Foto: Wildfeuer] |
Misschien is het achteraf dus geen goed idee geweest om deze Japanse skimmia ongebreideld aan te planten omdat 'hij er zo leuk uitziet'. Het probleem zou beheersbaar kunnen blijven als de Japanse skimmia zich in Nederland zou beperken tot een bestaan in onze vaderlandse tuinen, maar ook dat is weer niet het geval. Deze plant vond het nodig om zich in het wild te gaan vestigen. Botanici en biologen treffen verwilderde exemplaren met enige regelmaat aan in onze natuur.
Toch hebben onderzoekers die gifstof maar eens onderzocht. Het blijkt dat de skimmianine mogelijk geschikt is als insecticide om de tropische ziekte leishmaniasis te bestrijden. Leishmaniasis is een parasitaire infectie, veroorzaakt door Leishmania parasieten.
No comments:
Post a Comment