Ezelsoor

Ezelsoor (Stachys byzantina) is een plantensoort uit het geslacht Andoorn (of Stachys) waarvan een aantal soorten in Nederland inheems zijn. Hier te lande kunnen we na enig speurwerk de bosandoorn (Stachys sylvatica), moerasandoorn (Stachys palustris), akkerandoorn (Stachys arvensis) en betonie (Stachys officinalis) aantreffen. Het is een serie planten, die verwant is aan de dovenetels en daarop ook behoorlijk lijken. Vroeger noemde men de betonie ook wel stinkende andoorn of stinkende netel. Kunt u wel raden hoe deze planten ruiken.
Als oorspronkelijk woongebied van de ezelsoor kan een omvangrijke regio worden genoemd waar Turkije, Iran en een aantal nieuwe landen als Armenië, Azerbaijan en Georgië hun plekje op de wereldkaart hebben gevonden. Misschien wordt het duidelijker als we de groeiplaatsen samenvatten als liggend in het niet bestaande land Koerdistan. Dus daar waar de Koerden van oudsher al wonen. De ezelsoor heeft als plant een bouw als een aar. Logisch dus dat zijn wetenschappelijke naam Stachys afkomstig is van het Griekse woord stachus, dat 'aar' betekent. Hij groeit tot een 70 centimeter hoog met roze tot paarse bloemetjes. De ezelsoor wijkt van de andere soorten af doordat hij zulke leuke zilverwit behaarde bladeren heeft.

Dát is dan ook direct de reden waarom men hem al jaren in tuincentra verkoopt. Denk niet dat we alleen hier in Nederland zo sukkelig geweest zijn om onze siertuinen vol te proppen met ezelsoren want hij is in de gehele gematigde wereld met plezier aangeplant. Hoe groot die tuinen ook waren, ze bleken altijd te klein en dus ontsnapten ezelsoren met enige regelmaat uit hun nette aangeschoffelde perkjes. Vervelend voor onze flora en ze dienen daaruit met wortel en tak te worden verwijderd.

Onder de microscoop ziet de toekomst van de ezelsoor er plotseling een stuk rooskleuriger uit. Omdat steeds meer soorten bacteriën resistent worden tegen steeds meer soorten antibiotica, zit de medische wereld met smart te wachten op nieuwe stofjes die wel in staat blijven om de mens te beschermen tegen allerhande infectieziekten. Daarom is het fijn om te weten dat men ontdekt heeft dat een extract van ezelsoren een behoorlijke antibacteriële werking heeft. Bacteriën en schimmels als Staphylococcus aureus, Streptococcus sanguis, Escherichia coli, Pseudomonas aeroginosa, Klebsiella pneumoniae, Aspergilus niger en Candida albicans vonden het niet grappig om tegen dat extract te vechten en delfden het onderspit. Maar we zijn nog wel wat jaren verder voordat u een pilletje van uw huisarts krijgt met daarin ezelsoren.

Grappig is ook dat de Stachys byzantina hier in Nederland ezelsoor genoemd wordt, terwijl ze hem in Engeland meer op een lamsoor vinden lijken. Daar heet hij namelijk lamb's ear.

No comments:

Post a Comment