Baltimoretroepiaal

Als we de invoer van exoten toch niet tegen kunnen houden, dan heeft iedereen natuurlijk liever dat er een vrolijk gekleurd zangvogeltje ons land binnenkomt dan een enge schimmel of lastig insect, die allebei potentieel dodelijke ziektes zouden kunnen overbrengen.

De baltimoreroepiaal (Icterus galbula) meet van snavel tot staart ongeveer 20 centimeter. Deze vogel is gekleed in een geel verendek met een zwarte kop plus zwartwit getekende vleugels. Baltimoretrepialen zijn trekvogels, die broeden in oostelijk Noord-Amerika en overwinteren van Mexico zuid tot in Colombia. Deze vogel is zo’n beetje een omnivoor en fourageert in bomen en struiken op zoek naar insecten, bessen en nectar. Ze halen soms acrobatische toeren uit tussen de takken om hun maaltje te vangen. Ook zijn het jagers die korte vluchten uitvoeren om vliegende insecten te verschalken. Vrouwtjes bouwen een opmerkelijk hangend nest van grassen en boomschors.
[Foto: Mdf]
Het vogeltje is in Amerika zo beroemd dat zee en hele honkbalclub naar hem genoemd hebben: The Baltimore Orioles, gevestigd te Baltimore in de staat Maryland. In die staat zijn ze zo trots op de Baltimoretroepiaal dat ze hem in 1947 ook nog eens het symbool van de staat gemaakt hebben. Toch wel erg veel eer voor zo’n klein vogeltje.

Dus dit kleine trekvogeltje is ook in Nederland opgedoken? Jawel, vogelkenners noemen hem een zeer zeldzame dwaalgast. In Groot-Brittannië is hij meer dan 20 keer waargenomen en voor Nederland staat de teller op twee: in 1987 op Vlieland en in januari 2010 nabij het Noord-Hollandse Oudorp. Beide keren kwamen er drommen vogelspotters op de melding af om een foto van deze zeldzame vogel te maken. Het tijdstip van waarnemen is echter uiterst verdacht. In januari horen Baltimoretroepialen, zoals gezegd, te overwinteren in het veel warmere Mexico en Colombia. Dus hoe is dat eenzame exemplaar in hemelsnaam in Nederland terecht gekomen?

De oplossing zal wel minder tot de verbeelding spreken dat we denken want de Baltimoretroepiaal is een zo leuke vogel dat hij een gewilde kooivogel is voor mensen die iets speciaals in hun volière willen hebben. Officieel wordt de Baltimoretroepiaal niet of nauwelijks legaal gehouden, maar dat zegt niets over mogelijke illegale exemplaren bij volièrehouders.

Dus zou het goed mogelijk kunnen zijn dat die Baltimoretroepiaal bij Oudorp toch een ontsnapt exemplaar is geweest. Verleden tijd, want na juni 2010 heeft niemand meer een spoor van dat ene vogeltje gezien en is hij met de noorderzon vertrokken. Of hij heeft het simpelweg niet overleefd.

No comments:

Post a Comment