Kangaroe-appel

Het geslacht Nachtschade (Solanum) heeft een wereldwijde verspreiding en dat betekent dat je overal ter wereld familieleden zult kunnen aantreffen. Zuidelijk Amerika herbergt bijvoorbeeld de oorsprong van bijvoorbeeld de aardappel (Solanum tuberosum), de tomaat (Solanum lycopersicum) en de aubergine (Solanum melongena). In Afrika kent men de antroewa (Solanum macrocarpon) en de sodomsappel (Solanum sodomaeum). Hier in Nederland hebben we de inheemse broertjes de bitterzoet (Solanum dulcamara) en zwarte nachtschade (Solanum nigrum). Ook op de oostkust van Australië en delen van Nieuw Zeeland treffen we eveneens een familielid aan: de kangaroe-appel (Solanum aviculare).

Natuurlijk noemen ze hem in Nieuw Zeeland geen kangaroe-appel want daar leven geen kangaroes. Op dat eiland wordt deze plant daarom poroporo genoemd. De kangaroe-appel kan als struik een hoogte van wel vier meter bereiken. Het is een hermafrodiet wat betekent dat hij (of zij) zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen heeft. De bloemen van de kangaroe-appel variëren van wit tot grijsblauw en violet. Omdat de witgekleurde variant voornamelijk op het noordelijke eiland van Nieuw Zeeland voorkomt en de violetgekleurde meer zuidelijk, suggereren sommigen biologen dat het misschien ondersoorten van elkaar kunnen zijn.
Of het wel of niet ondersoorten zijn is nauwelijks belangrijk want ze delen een giftige alkaloïde en tegelijkertijd natuurlijk voorkomende steroïde met de naam solasodine. De genoemde solasodine is natuurlijk weer een potentieel dodelijk stofje en het betekent dat je maar niet moet gaan snoepen van enig deel van de kangaroe-plant. De wetenschap heeft echter een mooie toepassing gevonden voor die solasodine want het wordt toegepast als precursor (een stof die als voorloper dient voor een andere stof) voor de productie van op steroïden gebaseerde producten die weer gebruikt kunnen worden in de anticonceptiepil. Ook heeft die solasodine ontstekingsremmende eigenschappen.

Hoewel gemeld wordt dat alleen de écht rijpe bessen eetbaar zijn, kan niemand precies vertellen wat de definitie van 'echt' is. De bessen rijpen van groen naar geel, maar of ze dan rijp genoeg zijn weet geen mens.

In landen als Rusland en Hongarije wordt de Kangaroe-appel geteeld en geoogst om die solasodine te kunnen winnen. Die landen zijn nog vrij ver van ons land verwijderd en dus rijst de vraag of de kangaroe-appel in ons land terecht kan komen. Welnu, omdat hij er zo aantrekkelijk uitziet met zijn kleurrijke bloemen en later gele bessen worden zaden en stekjes met plezier door enthousiaste tuiniers in tuinen gezaaid of geplant. Laat het vervolgens maar aan de kangaroe-appel over om uit die tuinen te ontsnappen. Hij heet tenslotte niet voor niets kangaroe-plant.

No comments:

Post a Comment