Mongoolse renmuis

Tuurlijk. Ik snap het. Als je met je kinderen in een wat financieel wankel tuincentrum bent om wat leuke planten voor je tuin aan te schaffen, heb je kans dat er ook een hoekje met aaibare dieren is ingericht. Je moet als tuincentrum zien te overleven in deze economisch moeilijke tijden, nietwaar. En dus verlaat je even later dat tuincentrum met een kooitje en een paartje Mongoolse renmuizen (Meriones unguiculatus) en de belofte van je kinderen dat ze heel goed voor die knaagdieren zullen gaan zorgen.

Mongoolse renmuizen of Mongoolse gerbils zijn inheems in Mongolië waar ze de bloedhete steppen en halfwoestijnen bewonen. Die omstandigheden van die habitats leveren koele, droge winters en hete zomers op. Het kan temperaturen opleveren van zo’n 50oC en daar heeft de Mongoolse renmuis zich op aan moeten passen.
Hoewel de Mongoolse renmuis maar weinig natuurlijke vijanden heeft (het is er simpelweg te heet voor andere dieren om te overleven) moeten ze toch een wakend oog hebben voor roofvogels. In die hete omstandigheden heeft het knaagdier lange beentje ontwikkeld om hard te kunnen lopen, stevige tanden om de harde zaden en plantaardig materiaal te verwerken en de mogelijkheid om zo efficient mogenlijk met het schaarse water om te gaan.

Jawel, de Mongoolse renmuis wordt aangeprezen als een zachtaardig huisdiertje, waar weinig medische problemen mee te verwachten zijn. Het werd voor het eerst in de 19de eeuw meegebracht vanuit het aan Mongolië grenzende China naar Frankrijk en werd daar een populair huisdier. Selectief fokken heeft geleid tot een groot aantal verschillende kleurvariëteiten.

In Nederland wordt per 1 januari 2015 wetgeving van kracht waarin wordt geregeld of een dier geschikt is om als huisdier te houden. In de Wet Dieren is vastgesteld dat voor dit doel een zogenaamde positieflijst wordt opgesteld en alleen dieren die op die lijst komen te staan mogen zonder vergunning als huisdieren worden gehouden. Op die lijst staan uiteraard bekende huisdieren als katten en honden, maar staat de Mongoolse renmuis ook op die lijst? Jawel, onder zijn alternatieve naam, de Mongoolse gerbil, wordt deze exoot door het Ministerie gezien als een geschikt huisdier.

De vraag is dus niet of een Mongoolse renmuis geschikt is als huisdier, maar meer of uw kinderen geschikt zijn om een dergelijke exoot als huisdier te houden. Veel te vaak blijkt namelijk dat kinderen na verloop van tijd hun interesse verliezen en wat moet je dan als ouders zijnde met zo’n knaagdier. Loslaten in de vrije natuur lijkt dan een interessante, maar totaal verkeerde optie.

No comments:

Post a Comment