Amerikaanse paprikakever

Het is voor niemand goed nieuws als op last van de overheid hele kassen moeten worden geruimd, maar dat was precies was moest gebeuren toen men in het Westland in een kas een aantal levende exemplaren van de Amerikaanse paprikakever (Anthonomus eugenii) had aangetroffen. Om verdere verspreiding in Nederland te voorkomen werd de kever uitgeroeid. Dat betekent dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de afzet van het betrokken bedrijf heeft stilgelegd, de plantenresten grondig heeft gecontroleerd en de resten vervolgens onder toezicht heeft laten afvoeren. Daarna werd begonnen met het ruimen van de kas, die pas na een quarantaineperiode van een aantal weken weer werd vrijgegeven.

De Amerikaanse paprikakever is dus een behoorlijk ongewenste gast. Het is een vraatzuchtige kever met een grote voorkeur voor alle soorten Capsicum (chilipepers en paprika's), maar een maaltje aardappels, tomaten of aubergines slaat hij ook niet af. De Amerikaanse paprikakever heeft een lengte van zo'n 3.5 millimeter en ontwikkelt zich binnen twintig dagen van ei tot vruchtbare volwassene. Het vrouwtje legt tot 340 eieren, ieder in een bloemknop of zeer jonge vrucht. Het organisme kan zich in korte tijd in grote aantallen vermenigvuldigen. Bloemknoppen of jonge vruchten waar larven in zitten ontwikkelen zich niet of niet goed tot rijpe vruchten maar vallen vaak voortijdig af. Ook oudere vruchten worden aangetast.
[Foto: www.bugguide.net]
Zoals zijn naam al aangeeft hoort hij thuis in Amerika en daar veroorzaakt hij grote overlast en enorme economische schade in de Amerikaanse staten Florida, Puerto Rico en Hawaï, evenals grote delen van Mexico en het Caraïbisch gebied. In Europa is deze lastpak nog vrijwel onbekend. Er werd wel eens een enkel levend exemplaar bij de import van groenten en fruit aangetroffen, maar die konden eenvoudig worden doodgemaakt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat zijn verspreiding temperatuursgebonden is en dat hij is aan te treffen op plaatsen waar het hele jaar planten blijven groeien. Die omstandigheden treft hij dus aan in zijn Amerikaanse verspreidingsgebied. Opwarming van de aarde zal dus zorgen voor een steeds groter wordend territorium voor de Amerikaanse paprikakever. In Nederland is het nog lang niet zo ver en hij zal onze winters niet kunnen overleven. Maar in een heerlijke warme kas in het Westland zal hij zich vermoedelijk wel degelijk kunnen handhaven.

Daarom heeft de Nederlandse overheid het gelijk aan haar zijde als ze een uitbraak van de Amerikaanse paprikakever met alle middelen willen bestrijden. Stel je eens voor dat zoiets niet of te laat gebeurt: dan moeten mogelijk álle kassen in het Westland geruimd worden en dan spreek je al snel van een miljardenschade.

No comments:

Post a Comment