Dikkopschildpad

De dikkopschildpad (Caretta caretta) wordt soms ten onrechte de 'onechte karetschildpad' genoemd. Het is een in zee levende schildpad, waarvan het schild in volwassen toestand ongeveer een meter lang kan worden en het totale gewicht is gemiddeld een kilo of honderd. In enkele gevallen kunnen deze dieren uitgroeiend tot ware monsters van bijna 500 kilo zwaar. De dikkopschildpad heeft een huidskleur die varieert van geel tot bruin en het schild is, normaal gesproken, roodbruin. De soort is omnivoor, maar houdt toch het meest van op de zeebodem levende ongewervelden, zoals schelpdieren. De schelpen zijn geen partij voor zijn krachtige kaken.

Deze schilpaddensoort verblijft het grootste deel van het leven in zout zeewater en vaak in riviermondingen, waar zoet en zout water zorgen voor voldoende voedsel. Vrouwtjes komen kort aan land om eieren te leggen.
De dikkopschildpad kan worden aangetroffen in vele wereldzeeën, waaronder de Stille Oceaan, de Indische Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Als we zijn leefgebied analyseren dan blijkt dat hij niet houdt van tropische watertemperaturen, maar ook niet van al te koud water.

Dus, zo zou je kunnen concluderen, in de Noordzee zal hij zich niet thuisvoelen omdat het zeewater ietwat te frisjes zal zijn. Tot voor kort klopte dat, want een waarneming van een dikkopschildpad berustte meestal op een verdwaald exemplaar. Op Nederlandse stranden zijn tot nu toe een tiental exemplaren aangespoeld of aan land gekomen, afhankelijk van het feit of het dier dood of levend was. Met andere woorden: het is zeer zeldzaam dat een dikkopschildpad opduikt in Nederlandse wateren.

De eerste keer dat er een exemplaar in Nederland werd gevonden was in 1707 bij Beverwijk. Op Vlieland spoelde er in 2007 eentje aan. De voorlaatste keer dat er eentje opdook was in 2008 bij Calantsoog. Maar dit jaar (2015) zijn er al twee dikkopschildpadden aangetroffen. Begin januari werd een kleiner, levend exemplaar gevonden nabij Wassenaar. Dit dier is, nadat het voldoende was aangesterkt in Diergaarde Blijdorp, overgebracht naar Portugal waar het in de Atlantische Oceaan werd vrijgelaten. In juli werd opnieuw een dikkopschildpad gevonden. Deze keer op het strand bij de Hondsbossche Zeewering bij Camperduin in Noord-Holland. Het dier had een schildlengte van ongeveer 60 centimeter. Het was nog niet volgroeid en was al overleden.

Dikkopschildpadden zijn inmiddels zo zeldzaam dat het Wereld Natuur Fonds zich al in 1994 genoodzaakt voelde om hun Nederlandse jeugdleden, de Rangers, tot actie op te roepen. Daardoor kon het belangrijkste legstrand van de Middellandse Zee op het Griekse eiland Zakynthos beschermd worden.

No comments:

Post a Comment