Fasantenbes

Plant eens een bijzondere heester in de tuin, zoals de fazantenbes (Leycesteria formosa), zo adverteert een tuincentrum online. Ik ben het met ze eens dat het een aantrekkelijke verschijning is met zijn aparte bloem- en (later) bestrossen. Het is een niet al te grote heester, die zowel in een kuip als ook in de volle grond geplant kan worden. Hij bloeit tot eind september en ontwikkelt dan mooie donkerrode bessen met wel 100 zaadjes die graag door vogels genuttigd worden.

Ah, zo denkt de lezer van dit weblog onmiddellijk, in die laatste zinsnede zit het onbedoelde gevaar verborgen, want als de bessen door graag vogels worden gegeten dan zouden al die zaden wel eens in de 'vrije natuur' kunnen worden gedropt via de uitwerpselen. En dan zijn er vervolgens biologen die ietwat verrast een verwilderde fasantenbes aantreffen
De fasantenbes is inheems in de Himalaya van Noord-Pakistan tot China. Hij groeit als struikvegetatie in bossen en rivieren. Sommige soorten gedijen in de bergen tot een hoogte van 3,000 meter. Sinds 1824 wordt de fasantenbes in Europa gecultiveerd, maar hij is nog steeds een bijzondere en niet al te vaak voorkomende plant.

De fasantenbes is een bladverliezende heester met groene, holle, rechtop staande stengels met een blauwachtige glans. De donkergroene langwerpige bladeren zijn aan de onderzijde blauwachtig.

Hij bloeit van juni tot oktober met witte tot 10 centimeter lange, overhangende, pagode-achtige bloemtrossen en grote purperrode schutbladeren. Deze blijven aan de stelen zitten, ook al zijn de bloemen afgevallen. De bloemen zijn zowel mannelijk als vrouwelijk en worden door insecten bestoven.

De bessen zijn in het begin groen, dan rood, later zwart en steken mooi af tegen de rode schutbladeren. Ze zullen niet lang aan de struik blijven zitten, want vogels, vooral fazanten, zijn er dol op. Die bessen rieken ietwat naar chocolade, sommigen beweren zelfs de geur van nootmuskaat te herkennen.

Je snapt dat deze struik maar niet in je tuin aangeplant moet worden. Hij hoort thuis in Azië en niet in ons land. Als exoot verdringt hij de inheemse planten en dat is iets wat ten alle tijde voorkomen dient te worden.

No comments:

Post a Comment