Monniksparkiet [1]

De monniksparkiet (Myiopsitta monachus) is gemiddeld ongeveer 30 centimeter lang met een spanwijdte van zo'n 50 centimeter. Het vogeltje is voornamelijk heldergroen van kleur met een voorhoofd en borstpartij die lichtgrijs zijn. Onderop varieert de kleur van lichtgroen tot geel. De vleugeluiteinden zijn weer metallic blauw. Het totale beeld is dus een aantrekkelijke vogel.

Er bestaan van de monniksparkiet een aantal ondersoorten die ieder een apart deel van Zuid-Amerika bewonen. Tussen die ondersoorten bestaan kleine kleurverschillen. Er bestaat nog een gerelateerde soort, de klifparkiet (Myiopsitta luchsi), die het nodig vindt om in onherbergzame delen van Bolivia te wonen.
De monniksparkiet is de enige papegaaiensoort – jawel, het is een minipapagaai - die een nest van takjes maakt in plaats van simpelweg gebruik te maken van een gat in een boom. Die nesten zijn een gemeenschappelijk project en kunnen wel een doorsnede hebben van een meter. Van binnen zijn de nesten comfortabel gemaakt met zacht gras. Elk nest wordt door meerdere paartjes bewoond en elk paartje heeft in zo'n nest een eigen kraamkamer waar vijf tot twaalf eieren in ongeveer 24 dagen worden uitgebroed.

In het wild bestaat het menu voornamelijk uit bloemknoppen, jong blad, boombast, bessen en verse zaden. In de broedtijd worden ook rupsen en kleine insecten gegeten.

Uit het bovenstaande blijkt al dat de monniksparkiet een leuk vogeltje is om te zien en dat is dus ook de oorzaak dat het een soort is die veel in volières wordt gehouden. Je buren zullen er iets minder blij mee zijn omdat het behoorlijk luidruchtige vogeltje blijken te zijn. Ze zijn intelligent en kunnen een behoorlijke woordenschat ontwikkelen. Ondertussen is men er door selectief te kweken in geslaagd om enkele kleurmutaties te krijgen.

De monniksparkiet is in ons klimaat winterhard en dat betekent dat je hem ook in een buitenvolière kan houden. Niet iedere volièrehouder is echter in staat om een goede volière te bouwen en dat betekent dus dat het regelmatig voorkomt dat een exemplaar ontsnapt. Dat is niet alleen in ons land gebeurd, maar over de hele wereld vliegen ontsnapte monniksparkieten in steeds groeiende kolonies rond en niet iedereen is daar even blij mee.

Ook in Nederland en België wordt de monniksparkiet in het wild zeer regelmatig aangetroffen. Ik hoor u denken dat het toch niet zo'n groot probleem kan zijn dat een kleurrijk vogeltje ons grijzige landschap gaat op opfleuren. Het probleem is echter dat een fruitboomgaard behoorlijke schade kan opleveren als die bezoek krijgt van monniksparkieten die de bloesem opknabbelen. Geen bloesem betekent immers geen fruit.

No comments:

Post a Comment