De valse christusdoorn is een ver familielid van de erwt en dus zijn ook bij deze achterneef de peulen eetbaar. De zaden worden verspreid door planteneters die de peulen opeten en na verloop van tijd de zaden uitpoepen. Tijdens de reis door het maag- en darmstelsel van die beesten wordt de schil van de zaden wat afgebroken en daardoor kan deze later sneller ontkiemen.
![]() |
[Foto: Greg Hume] |
In Amerika heeft deze boom de honey locust, maar zoveel honing produceert hij nu ook weer niet om die naam te rechtvaardigen Vermoedelijk heeft hij zijn Engelstalige naam te danken aan het feit dat de binnenzijde van zijn peulen zoetig smaken. Indianen gebruikten de pulp van die peulen als voedsel en lieten het zelfs vergisten tot een soort bier.
In Nederland wordt hij sporadisch in het wild aangetroffen omdat hij zich hier te lande zo goed thuis voelt dat hij zich ook buiten tuinen en parken kan vermeerderen.
Wegwezen. Omkappen. Verbranden. Dat zijn vermoedelijk gevoelens die bij u zullen opkomen wanneer u opnieuw een verhaal leest over exoten, die hier beslist niet thuishoren. Maar haal even diep adem want een extract van de valse christusdoorn blijkt werkzaam te zijn tegen reumatoïde artritis en lijkt tevens behoorlijk actief te zijn tegen allerhande kankercellen. Zaden van de valse christusdoorn bevatten een trypsineremmer en dat is beslist handig voor mensen waarbij het eiwit trypsine te weinig wordt afgebroken.
Mooi stukje over een van mijn favoriete bomen.In de heemtuin van Den Haag is het met zijn open kroon een heerlijke uitkijkboom voor alle vogels die de tuin herbergt, helaas heeft die van ons ook zijn einde al bijna bereikt maar met zijn grote peulen wel een mooie herkenbare boom, die overigens ook is verscheidene straten hier als laanboom is gebruikt waarin hij niet echt goed gedijt.
ReplyDelete