Deze soort is vernoemd naar de beroemde Griekse veldheer Alexander de Grote. Hij bereikte tijdens zijn veroveringstochten het Indiase subcontinent. Van hem wordt ook verteld dat hij grote hoeveelheden exotische dieren vanuit zijn veroverde gebieden terugstuurde naar Griekenland, waar hij ze schonk aan de belangrijkste families van zijn land. Die konden zo met, onder andere, de Alexanderparkiet met hun rijkdom en hun verbondenheid met Alexander de Grote pronken. Opscheppers.
![]() |
[Foto: Peter Tan] |
Alexanderparkieten zijn sterke vogels, die goed tegen ons wisselvallige klimaat kunnen. Van de Alexanderparkiet is bekend dat hij ook behoorlijk tegen de winterkou kan en bij extreme nachtvorst lopen alleen zijn onbeschermde poten gevaar op bevriezing. We hebben juist afgelopen jaar een behoorlijke winter moeten doorstaan en de Alexanderparkiet heeft er nauwelijks last van gehad want deze intelligente vogel weet vast wel een warm plekje te vinden.
In zijn natuurlijke omgeving zal deze parkietensoort zich te goed doen aan zaden, noten, fruit, bessen, bloemen en nectar. Dat alles is ook hier in ruime mate voorhanden. Zelfs in de winter is voedsel geen probleem voor de Alexanderparkiet want er zijn genoeg mensen die 's winters vogels zo zielig vinden dat ze strengen pinda's of vetbollen in hun tuinen zullen ophangen.
Met andere woorden: de Alexanderparkiet voelt zich hier in Nederland volstrekt op zijn gemak en weet zich heerlijk ongestoord voort te planten. De eerste meldingen van kwetterende beesten kwamen uit steden in de Randstad, maar zo langzamerhand beginnen ze het hele land te veroveren. In Friesland zijn er dit jaar (2012) al meldingen geweest uit Sneek, Schiermonnikoog en Harlingen.
De Alexanderparkiet doet zijn naamgever Alexander de Grote dus duidelijk veel eer aan.
No comments:
Post a Comment