Bleek cypergras

Het bleek cypergras (Cyperus eragrostis) heeft, ondanks zijn ietwat nietszeggende naam, een aantal beroemde familieleden. Allereerst is daar papyrus (Cyperus papyrus), de rietsoort (of beter: zeggesoort) waar men mogelijk in de begintijd van de pharao's (3100 vC) al papier van maakte. In Mexico wordt cañita (Cyperus giganteus) gebruikt bij de imheemse bevolking om slaapmatten (petates) en hoeden (sobreros) van te maken.
Bleek cypergras is inheems in wat vochtige gebieden van de westkust van Noord-Amerika, de zuidoostelijke delen van de USA, Jamaica en grote delen van Zuid-Amerika. Het is een tot 80 centimeter hoge overblijvende vaste plant. Biologen vinden hem een hemikryptofyt (winterknoppen op of iets onder de grond) of een helofyt (winterknoppen onder water, bloeiende plant boven water). In onze omgeving vertoont hij zich echter vaak als een eenjarige therofyt (zonder winterknoppen). Hij (of zij) is tweeslachtig en is in het bezit van bloemen met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Deze zeggesoort vormt grasachtige bladeren die in drie rijen boven elkaar staan ingeplant. De bladbasis is zwak roodbruin gestreept.

Bleek cypergras houdt van zonnige, warme plaatsen op natte, verstoorde grond. Meestal op plaatsen die 's winters onder water staan en van die vochtige plekjes is in Nederland geen gebrek.

In vele vakbladen wordt vaak gemeld dat het onbekend is hoe bleek cypergras er in is geslaagd om Europa te bereiken. De oudst bekende melding van bleek cypergras stamt al uit 1854 toen hij nabij Hamburg werd aangetroffen. Nederland werd net voor de Tweede Wereldoorlog bereikt. Ondertussen is de plant in vrijwel geheel Europa te vinden en dat is niet echt goed nieuws, want bleek cyperus is in staat om andere soorten te verdringen (to out-compete, zeggen de Engelsen) door sneller en vroeger te groeien dan andere planten.

Goed, we zeiden hierboven dat het officieel niet bekend is hoe bleek cypergras Europa heeft bereikt, maar ik kan je wel een suggestie aan de hand doen: “this species is often planted for its decorative value,” zo zegt een onderzoek. Verder kunnen zaadjes van bleek cypergras meegevoerd zijn als onkruid tussen andere geïmporteerde zaden, zoals graszaad en vogelzaad. Zelfs wol wordt genoemd als transportmiddel voor aangehechte zaadjes.

Zo zie je maar: als gevolg van de internationalisering van de handel zullen sommige planten iedere kans aangrijpen om zich naar verre oorden mee te laten liften.

No comments:

Post a Comment