Coloradokever

De Coloradokever (Leptinotarsa decemlineata) is een insect met een lengte van ongeveer een centimeter en heeft een helder geel of oranje dekschild. Dat dekschild wordt verder versierd met een vijftal bruine strepen. Het is dus een opvallend monstertje.

Vroeger had de Coloradokever het redelijk naar zijn zin in droge gebieden van Mexico en, jawel, de Amerikaanse staat Colorado. Hij knabbelde daar rustig aan de bladeren van een inheemse nachtschadesoort, de stekelnachtschade (Solanum rostratum). Dat is een soort vetplant, die goed gedijt in een woestijnachtige omgeving en hij bezit voldoende stekels om mens en dier af te schrikken. De Coloradokever had er dus zijn handen (of poten) vol aan om zijn kostje bij elkaar te scharrelen.
[Foto: EugeneZelenko]
Het kevertje deed niemand kwaad en het duurde geruime tijd voordat mensen van zijn bestaan afwisten. De problemen begonnen toen de Amerikaanse kolonisten de aardappel in de westelijke Amerikaanse staten gingen verbouwen. De aardappel (Solanum tuberosum) behoort ook al tot de nachtschadefamilie en de larven van de Coloradokever besloten rond 1840 om ook eens van de malse bladeren van de aardappel te snoepen. Die omschakeling beviel opperbest en de populatie Coloradokevers explodeerde tot ontelbare hoeveelheden.

Deze keversoort kan nauwelijks vliegen en laten zich gewillig met de wind meevoeren. De verhalen gaan dat bij het oversteken of overwaaien van rivieren soms een krioelende deken Coloradokevers stroomafwaarts dreef. In 1874 bereikten de eersten de Atlantische kust, maar de oversteek naar Europa kon niet zonder hulp van de mens plaatsvinden en pas tijdens de Eerste Wereldoorlog grepen de Coloradokevers hun kans door met de bevoorrading van het Amerikaanse leger met konvooien mee te liften. Het was nabij de haven van Bordeaux dat aardappelboeren tot hun schrik ontdekten dat er verstekelingen van boord waren geklauterd en van hun aardappels waren gaan knabbelen.

De opmars van de Coloradokever was daarna nauwelijks meer te stoppen en in 1938 werd het eerste exemplaar in Nederland aangetroffen. De angst onder boeren en buitenlui was groot en zelfs het leger werd ingezet om met vlammenwerpers de kevers te lijf te gaan. In die tijd werd ook grootschalig het supergiftige DDT ingezet en tot op de dag van vandaag wordt de Coloradokever onder de duim gehouden met insecticiden. Het lastige is dat die vervelende bugs op termijn resistentie kunnen ontwikkelen tegen insecticiden.

In de meeste Europese landen lijkt de Coloradekever ondertussen redelijk onder controle, maar verslagen is hij beslist niet: hij lust namelijk ook wel de blaadjes van andere familieleden van de aardappel: de tomaat, de paprika en de chilipeper.

No comments:

Post a Comment