Gup

Een paar guppies in een vaak te klein aquarium is vaak de eerste kennismaking van kinderen met de 'aquatische natuur'. Ziet u het nog voor zich? Een kind zo trots met een plastic zakje vol kleine kleurrijke visjes, terwijl u al doemdenkt over de scherven van een aquarium dat de onhandigheid van datzelfde kind niet heeft overleefd.

Een gup (Poecilia reticulata) is ooit alleen inheems geweest in noordoostelijke delen van Zuid-Amerika. Tegenwoordig is de soort over vrijwel de gehele wereld geïntroduceerd. Ze passen zich eenvoudig aan aan allerlei omstandigheden en overleven dus ook de veel koelere temperaturen die hier in Nederland heersen.

De kleurrijke mannetjes, die iets kleiner zijn dan de vrouwtjes, zijn in het bezit van bijna ceremoniële staarten en rugvinnen. Het vrouwtje is minder uitbundig uitgedost dan het mannetje en ze zijn vaak grijs of bruin van kleur. Guppies kunnen een jaar of drie oud worden. De soort is een levendbarende tandkarpersoort en dat betekent dat er geen eitjes rondzwerven.
Wilde guppies voeden zich met een keur aan voedselsoorten, waaronder algen en larven. Ze zijn ook niet te beroerd om hun eigen kroost op te peuzelen. Dat ze dat laatste doen heeft mede te maken met het feit dat ze een overdaad aan kroost produceren. Zelfs zoveel dat hij de bijnaam miljoenvisje eer aan doet.

In zijn regulier domein in Zuid-Amerika zijn er nogal wat andere dieren die het gemunt hebben op guppies. De felle kleuren van het mannetje maakt het die jagers dan ook wel erg eenvoudig. Op plaatsen waar de soort ingevoerd is wordt het al een stuk lastiger, maar een beetje vis zal een klein hapje als het guppie niet voorbijzwemmen.

Dat het guppie zich voedt met larven van allerlei insecten bracht wetenschappers op een idee: die visjes zouden wel eens een goede methode zijn om muskietenlarven weg te eten. De larven van muskieten ontwikkelen zich namelijk nét onder het wateroppervlak. Dus werden de guppies als probeerseltje ingevoerd om die muskieten onder controle te krijgen om zo ziekten als malaria te bestrijden. Maar, zoals zo vaak, bleek het middel soms erger dan de kwaal. De guppies hadden namelijk in veel gevallen een negatieve invloed op de inheemse vispopulaties.

Wat is de les die we uit dit verhaal kunnen leren? Als uw kroost zijn of haar interesse verliest in het aquarium plus de daarin levende visjes, spoel de vissen dan door het toilet en laat ze niet los in de natuur. Het verstoort de balans.

No comments:

Post a Comment