Vale gier

En plotseling waren ze er: een groep van ongeveer 25 vale gieren (Gyps fulvus) die neerstreken in Friesland. Vogelspotters waren in de wolken omdat het niet zo heel vaak voorkomt dat vale gieren in ons land terecht komen.

Een vale gier is een knoeperd van een vogel met een lichaamslengte van 1,20 meter en een spanwijdte van bijna drie meter. Een beetje vale gier weegt meer dan 10 kilogram. Het beest is zandkleurig tot donkerbruin van kleur, de kop en de hals zijn wit, evenals de kraag tussen hals en lichaam. Het zijn aaseters, die al vliegend de grond afspeuren naar karkassen van achtergelaten runderen of paarden. Door zijn karakteristieke lange nek zonder veren kan de gier zijn kop ver in een kadaver steken zonder dat de veren blijven haken of vuil worden.
De vale gier komt in twee ondersoorten voor. De ene ondersoort (Gyps fulvus fulvescens) bewoont delen van Zuidwest-Azië en de andere ondersoort (Gyps vulvus fulvus) komt vrij algemeen voor in Spanje, Portugal, Griekenland en Frankrijk.

Vale gieren worden wereldwijd bedreigd in hun voortbestaan. Niet alleen doordat hun habitat steeds kleiner wordt of dat boeren door steeds strengere regelgeving steeds minder hun dode dieren op het land mogen laten liggen, maar door het ongecontroleerde gebruik van de pijnstiller diclofenac. Vooral in India is diclofenac een populaire en goedkope pijnstiller en ontstekingsremmer. Het wordt gebruikt om vee gezond te houden, zoals men bij ons lange tijd teveel antibiotica preventief toediende aan bijvoorbeeld kippen. Wanneer een dergelijke koe sterft en het karkas achter gelaten wordt, vreten vale gieren het onherroepelijk aan. Het blijkt dat vale gieren de diclofenac niet kunnen verdragen en ze sterven als gevolg van nierfalen. Ook in Europa wordt voor diclofenac nog intensief reclame gemaakt voor gebruik in de agrarische sector. Meer informatie over vale gieren en diclofenac is hier te lezen

Hoe komen die 25 vale gieren in Nederland terecht? Vale gieren kunnen door hun enorme spanwijdte met gemak de stijgende warme lucht, de thermiek, gebruiken om snel, hoog en ver te vliegen. Het lijkt ze bijzonder weinig moeite te kosten om met een paar lome vleugelslagen grote afstanden af te leggen. Met een recente zuiderstorm kan een hele groep dus snel behoorlijk uit koers geraakt zijn.

De vraag is natuurlijk of vale gieren hier in ons land als aaseters kunnen overleven. Dat is niet onmogelijk, want in de Oostvaardersplassen lopen te grote kuddes konikpaarden, edelherten en heckrunderen. Ze planten zich ongebreideld voort en in de afgelopen winter moest Staatsbosbeheer nog 1280 grote grazers afschieten omdat er voor zoveel dieren simpelweg in de wintermaanden niet voldoende voedsel is.

Update: Jawel, zoals verwacht zijn de vale gieren weer verdwenen en zijn nu vermoedelijk weer neergestreken in landen waar op ze gejaagd wordt of waar men karkassen van runderen neerlegt. Zucht.

No comments:

Post a Comment