![]() |
[Foto: Veldgids Invasieve waterplanten in Nederland] |
Het groot vlotvaren heeft zich ondertussen echt niet beperkt tot die tropische en subtropische gebieden. Deze waterpest werd grootschalig geëxporteerd omdat het zo’n leuk vijver- en aquariumplantje zou zijn. Omdat het zo gruwelijk snel groeit zaten de eigenaren van zo’n vijver en aquarium al snel met een probleem: wat doe je als je geliefde neontetra’s of koi’s dreigen te verstikken in die plantenmassa? Het antwoord is, zoals zo vaak, eenvoudig en het groot vlotvaren werd bewust of onbewust in het oppervlaktewater gegooid. De eerste kolonies van dit varen worden voor de schroeven van langsvarende boten in stukken gemalen en die worden met de stroming meegevoerd. Vervolgens vormen die stukjes nieuwe matten.
Dat kleine plukjes van dat groot vlotvaren in staat zijn nieuwe vestigingsplaatsen te vinden, betekent ook dat bestrijding een heikel punt is. Handmatig verwijderen is ondoenlijk en machinaal ruimen is ook lastig omdat daardoor de grote kans bestaat dat de overblijvende fragmenten weer een nieuwe ‘kolonie’ gaan vormen. Bestrijdingsmiddelen kunnen werkzaam zijn, maar het nadeel daarvan is weer dat het groot vlotvaren zich het liefst in wat stromend water ophoudt.
Gelukkig heeft de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) een Veldgids Invasieve waterplanten in Nederland opgesteld. Daarin wordt hoopvol gesteld dat we ons geen zorgen hoeven te maken want het groot vlotvaren kan de Nederlandse winters niet overleven. Yeah right.
No comments:
Post a Comment