Het lijkt een drukke boel te worden met al die posteleinsoorten. Van nature komt van de plantenfamilie alleen het bronkruid (Montia fontana) in Nederland voor. De (gewone) postelein (Portulaca oleracea) is als cultuurvolger al sinds eeuwen ingeburgerd, maar komt oorspronkelijk wel uit India. Het op de Waddeneilanden groeiende zeepostelein (Honckenya peploides) is opgenomen in een andere, maar verwante familie. Alle soorten postelein kenmerken zich door hun vlezige bladeren en door hun kleine bloempjes.
![]() |
[Foto: Wilde planten op Texel] |
Roze winterpostelein onderscheidt zich voornamelijk van witte winterpostelein door zijn, jawel, roze bloemen. Deze versie is inheems in Noordoost-Azië en Noordwest-Amerika. Zijn verspreiding in Europa heeft hij te danken aan tuinliefhebbers. Die plantten hem al vroeg in leuke rotstuintjes en roze winterpostelein begon al vanaf halverwege de 19de eeuw in Engeland in te burgeren. Nederland volgde halverwege de 20ste eeuw. De eerste tijd beperkte de verspreiding van roze winterpostelein zich tot de nabijheid van tuinen, maar hij bleek een agressief onkruid te zijn. Diezelfde tuinliefhebbers kieperden hun tuinafval soms maar in de natuur, waardoor roze winterpostelein nu in Nederland ingeburgerd is in loof- en naaldbossen. Daar weet hij zich te handhaven op donkere plaatsen, waar geen enkele inheemse plant het kan uithouden.
Ik heb het al zo vaak gezegd: geef een exoot ook maar de kleinste kans en hij zal zich moeiteloos aanpassen aan onze vaderlandse omstandigheden.
No comments:
Post a Comment