Afrikaanse fruitmot

Zo langzamerhand beginnen de nadelen van het gesleep van producten uit verre oorden echt zichtbaar te worden. Dat je, samen met agrarische producten uit het buitenland, ook onbedoelde verstekelingen kunt meevoeren is al veel langer bekend, maar toch is iedereen altijd weer verbaasd wanneer zoiets breed in de media wordt uitgemeten.
Veel partijen bloemen, planten en fruit worden bij onze landsgrenzen tegengehouden, omdat uit onderzoek bleek dat ze besmet waren met de Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta). Biologen denken dat de Afrikaanse fruitmot oorspronkelijk ten zuiden van de Sahara (Sub-Saharan Africa) leefde, maar zelfs daar zijn ze niet zeker van.

Liefst 3,1 miljard rozen met een waarde van zo'n €250 miljoen komen er ieder jaar vanuit Afrika deze kant uit, waarvan tweederde uit Kenia. De Afrikaanse fruitmot voelt zich kennelijk prima thuis tussen de bloemen en mede daardoor bleek er een spectaculaire stijging van het aantal tegengehouden partijen. 

De Afrikaanse fruitmot heeft, normaal gesproken, zijn zinnen gezet op citrusbomen, maar heeft ook geen moeite met macadamiabomen of katoenstruiken. De larve maakt het nog minder uit waar deze zijn voedsel haalt en dus staat ieder landbouwproduct wel op het menu.


Paprika's blijken uitgesproken favoriet bij het beestje dat sinds dit jaar op de quarantainelijst van de Europese Unie staat. Dat betekent dat er strenge maatregelen gelden wanneer de Afrikaanse fruitmot in een kas wordt aangetroffen. Vernietigen van de hele inhoud van de kas kan een optie zijn, al is het ook mogelijk om tot chemische bestrijding over te gaan. In beide gevallen test een grote strop voor de teler.

Het grootste gevaar van een eventuele invasie van Afrikaanse fruitmotten is van economische aard. Als larven in de vrucht kruipen en ze worden vervolgens in andere landen aangetroffen, dan bestaat de kans dat landen besluiten helemaal geen paprika's uit Nederland meer willen afnemen. Zover is het gelukkig nog niet en de sector wil dat graag zo houden. Die sector wil graag meer controle (maar dat mag niet van de EU). Overigens is het de verantwoordelijkheid van Kenia om ervoor te zorgen dat de rozen die naar de EU gaan vrij zijn van de Afrikaanse fruitmot.

Natuurlijk houdt de Afrikaanse fruitmot van tropische warmte en denken biologen dat ze de Nederlandse winters niet zullen overleven. Ze vergeten daarbij natuurlijk de effecten van de opwarming van de aarde en het feit dat in kassen ook bijna tropische omstandigheden heersen.

No comments:

Post a Comment