Dengue

We hebben het in deze serie over exoten in Nederland al een paar keer gehad over muskieten en het potentiële gevaar dat deze ongewenste gasten met zich mee kunnen voeren. Vele soorten zijn namelijk drager van een of meerdere virussen, bacteriën en parasieten.

De Amerikaanse rotspoelmug, de gele koortsmug, de Aziatische tijgermug en de boomholte steekmug zijn allemaal ongewenste gasten, die door menselijk ingrijpen in ons land zijn geïntroduceerd. En ze kunnen een aantal zeer gevaarlijke ziekten overbrengen. De meest bekende ziekteverwekkers zijn malaria, gele koorts, dengue en meer recent chikungunya.

Men vermoedt dat dengue (ooit ook bekend als knokkelkoorts) ergens in Azië van een dier naar de mens is overgesprongen, maar zeker is dat niet. Tot voor kort bestonden er vier verschillende serotypes (met ieder vier genotypes) en was er goede hoop dat er binnen niet al te lange tijd een vaccin beschikbaar zou komen. In 2013 werd het vijfde serotype in Maleisië aangetroffen en lagen de plannen van de vaccinfabrikanten weer in duigen. Zoals vele andere virussen levert een infectie immuniteit op tegen het virus, maar bij dengue dat een stuk lastiger omdat er (reken maar even na) dus nu 17 verschillende virussen bestaan.

Het denguevirus is behoorlijk reislustig gebleken en komt nu vrijwel wereldwijd voor. Het virus en de muskiet houden nog steeds van de warmere klimaten, maar beide breiden zich steeds verder in noordelijke en zuidelijke richting uit. Natuurlijk zijn het weer de menselijke invloeden geweest die de verspreiding van het denguevirus hebben vergemakkelijkt. Het virus is vermoedelijk met Arabische handelaren meegevoerd naar Afrika en heeft later via de slavenhandel Amerika bereikt. Nu zijn het overbevolking in sloppenwijken, opwarming van de aarde en de steeds meer toegenomen verre reizen (toerisme en handel), die de verspreiding van het virus aanjagen.
[Foto: www.euvaccine.eu]
Is dengue erg? De symptomen van dengue omvatten koorts tot wel 41oC, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen, huiduitslag. Bij een klein aantal patiënten ontwikkelt de ziekte zich tot een levensbedreigende vorm.

Tot voor kort kwam dengue niet in Europa voor, maar ondertussen zijn er uitbraken gemeld in Griekenland, Italië, Zwitserland en Frankrijk. Het komt dus steeds dichterbij en de muskieten komen ook al in toenemende mate in ons land voor.

Er is in ons land nog tijd om plannen te maken, maar we weten ook dat we geen daadkrachtige overheid hebben… O, wacht. In het Caribische gebied met de Nederlandse Antillen is dengue al een groot probleem geworden en er wordt nauwelijks iets aan gedaan. De meest effectieve aanpak zou zijn het verwijderen of legen van alle potentiële broedplaatsen waar water stilstaat: autobanden, lege flesjes of blikjes, rotspoelen, etc.

No comments:

Post a Comment