Aziatische tijgermug

Wanneer je in Nederland door een inheemse mug gestoken wordt, heb je er vaak pas last van als het begint te jeuken. In enkele kassen in het Westland bleken in 2005 echter onbekende muggen rond te zoemen met bijzonder agressief gedrag. De muggen staken zelfs door de kleding en sommige werknemers zaten van onder tot boven onder de bulten. De daders van het schrikbewind waren tijgermuggen.
De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) is in Nederland een echte ongewenste vreemdeling. Het is een mug die inheems is in grote delen van Zuidoost-Azië, India en eilanden nabij zuidelijk Afrika (Seychellen, La Réunion, Mauritius en Madagaskar), maar ondoordacht menselijk handelen heeft hem zo’n beetje over de hele wereld verspreid.

Het is maar een kleine mug met een lengte van zo’n 6 millimeter met witte strepen op het lijf en poten. De vrouwtjes leggen hun eitjes op allerlei plekken met stilstaand water en zo kwamen de eerste exemplaren ongemerkt naar Nederland want in China heeft men het enorm druk met het kweken van stekjes van een plant met de naam lucky bamboo (Dracaena sanderiana). Een vreemde naam want de plant is geen bamboe en brengt ook geen geluk. De stekjes worden in bakjes met water of een gel in zeecontainers richting Nederland vervoerd. Die vochtige bakjes zijn een perfecte voedingsbodem voor de eitjes en larven van de Aziatische tijgermug gebleken. Eenmaal in Nederland aangekomen hebben de tijgermuggen honger en zoeken naar een prooi. Die prooien zijn wij. De Aziatische tijgermug is overdag actief en heeft een pijnlijke steek die tot de al genoemde bulten en soms tot allergische reacties leidt.

Hoewel de Aziatische tijgermug het liefst wat tropische temperaturen heeft om zich prettig te voelen kan hij zich heel goed aanpassen aan een wat koeler klimaat zoals dat in Nederland heerst.

Het allergrootste probleem is echter dat de Aziatische tijgermug een reservoir (vector) is voor een groot aantal virussen. Bekend is dat de Aziatische tijgermug een doorgeefluik kan zijn voor potentieel dodelijke virussen, zoals het West Nijl virus, Gelekoorts virus, St. Louis Encefalitis virus, dengue (knokkelkoorts) en Chikungunya koorts.

De Aziatische tijgermug was persoonlijk verantwoordelijk voor de uitbraak van Chikungaya koorts op het Franse eiland La Réunion in 2005. In 2006 bleken er al zo’n 266.000 mensen ziek te zijn geweest en waren er 248 doden te betreuren. Dezelfde muggensoort was ook de veroorzaker van de (nog wel) enige uitbraak van Chikungaya koorts in Europa in de zomer van 2007 toen meer dan 200 mensen in Italië besmet bleken.

De Aziatische tijgermug is bovendien een vector voor Dirofilaria immitis, een parasitaire rondworm, die een vorm van hartworm bij honden en katten veroorzaakt. Deze ziekte is endemisch in zuidelijk Europa, maar komt ook deze kant op.

De mug en de ziekten komen dus steeds dichterbij.

[Update 14sep10] Uitbraak van knokkelkoorts in Zuid-Frankrijk
De Franse gezondheidsautoriteiten hebben maandag een eerste uitbraak van knokkelkoorts gemeld. Het gaat om een patiënt in Nice.

[Update 01jan12] Hoewel de regels worden overtreden, weigert minister Schippers van Volksgezondheid ze te handhaven. Heerlijk zo'n minister.
[Fred de Vries]

No comments:

Post a Comment