Aziatische veldkers

Tot het geslacht Veldkers (Cardamine) behoren in ons land bekende soorten als de pinksterbloem (Cardamine pratensis) en nog een viertal wat minder bekende familieleden. Onze fauna is dus redelijk gevuld met veldkersen, zo zou de gedachte kunnen zijn.

Er blijkt echter altijd ruimte voor meer soorten te zijn, al kan dat behoorlijk nadelige gevolg hebben voor de inheemse soorten. Rond het jaar 2000 werd de eerste waarneming gedaan van de éénbloemige veldkers (Cardamine corymbosa), maar inmiddels is er nóg een veldkersensoort in Nderland verschenen.

Omdat zijn verschijning nogal onverwacht was, had hij nog geen Nederlandse soortnaam gekregen, maar vanwege de Aziatische herkomst heeft men deze plant voorlopig de Nederlandse naam Aziatische veldkers (Cardamine hamiltonii) gegeven. Alles aan deze veldkersensoort is voorlopig omdat in Azië verscheidene op bosveldkers en kleine veldkers gelijkende soorten voorkomen. Zelfs doorgewinterde botanici zijn niet in staat geweest om de taxonomie van deze familie van kleine veldkersen te doorgronden.
[Foto: Gert-Jan van Mill]

De Aziatische veldkers onderscheidt zich van kleine veldkers (Cardamine hirsuta) en bosveldkers (Cardamine flexuosa) door een combinatie van verwarringstichtende kenmerken. Aziatische veldkers vormt bijvoorbeeld geen geen rozet met wortelbladen en de bovenkant van de stengelbladen is bij Aziatisch veldkers kaal, bij de andere twee soorten zijn deze kort, aanliggend of schuin afstaand behaard.

De eerste waarneming van de Aziatische veldkers dateert uit 2009 toen er een exemplaar in het Overijsselse Vriezenveen werd aangetroffen. Kenners geloven dat het plantje mede door haar onopvallende uiterlijk en sterke gelijkenis met de inheemse kleinbloemige veldkersen waarschijnlijk aanvankelijk over het hoofd gezien. Ondertussen is het aantal waarnemingen landelijk gezien sterk toegenomen en de Aziatische veldkers lijkt nu al meer voor te komen dan de ook exotische éénbloemige veldkers.

De oorzaak van deze snelle toename is het feit dat de Aziatische veldkers vroeger in bloei komt dan de andere kleinbloemige veldkersen. Na een zachte winter kan de soort al in de maanden januari en februari volop in bloei staan.

Wat is de oorzaak van de verschijning van zowel de éénbloemige veldkers als de Aziatische veldkers in ons land? De opwarming van de aarde wellicht? Nope. Beide soorten staan zo leuk in een vaderlandse tuin. Het lijkt er op dat Aziatische veldkers zich, net als éénbloemige veldkers, via tuincentra en kwekerijen verspreid heeft. De meeste van de meldingen komen uit overwegend stedelijke gebieden en het plantje voelt zich uitstekend op haar gemak op plekken als begraafplaatsen, boomspiegels en onderlangs muren. De soort wordt amper aangetroffen in delen van Nederland die overwegend uit natuurgebied bestaan.

No comments:

Post a Comment