Gele bieslelie

Veel mensen hadden nog nooit van deze exotische plant gehoord, maar plotseling was hij nieuws: de gele bieslelie (Sisyrinchium californicum).
[Image: Krzysztof Golik]

De gele bieslelie is eenvoudig te herkennen. Deze kleine lelie bloeit met opvallende stervormige gele bloemen vanaf april tot in de zomer, maar kan ook nog wat nabloei hebben in de herfst. Na de bloei zijn de zaaddozen goed zichtbaar. De plant is (half) wintergroen. De bladeren zijn zwaardvormig, lichtgroen van kleur en worden in de herfst paars aan de randen. Ze groeien op vochtige, schrale zandgronden, vaak in combinatie met orchideeën en andere zeldzame soorten.

Het is dus een attractieve plant en, jawel, je kunt hem nog steeds bij de meeste tuincentra (online) bestellen. Doordat hij zich vooral via zijn wortelstelsel weet voort te planten kan deze soort al snel grote gebieden koloniseren. Bovendien is de gele bieslelie winterhard. Wanneer onze inheemse nationale flora vanuit zaad of wortelstelsel aan de groei begint, staat de gele bieslelie met een grote voorsprong alweer fier in het land.

De gele bieslelie is een nieuwkomer in Nederland. De eerste exemplaren werden in 2007 gevonden in Brabant en Zeeland. Ondertussen groeit deze uit Noord-Amerika afkomstige plant in bijna alle provincies van ons land, met name op natte, schrale orchideeënweitjes. Dit leuke oeverplantje lijkt zich invasief te gedragen en neemt snel in aantal toe.

Op dit moment komt de gele bieslelie op een kleine vijftig plaatsen voor in Nederland, waaronder acht locaties in Zeeland. Dit klinkt nog niet alarmerend, maar de verwachting van natuurbeheerders is dat deze soort zich snel zal uitbreiden. In Zeeland ziet men dat deze plant explosief toeneemt. In 2017 werd op het Groot Vroon bij Dishoek een exemplaar waargenomen, in 2018 waren dat twee pollen en nu in 2020 al meer dan 45 kleine en grotere pollen. De planten staan deels in het water, meestal op de oever, maar ook op de hogere, droge delen van het natuurgebied aan de Zeeuwse kust. In 2021 zijn op de Grevelingendam miljoenen planten waargenomen op een paar hectare natuurterrein. Op de meeste locaties in Zeeland is men maar met een gevoel van hopeloosheid begonnen met het verwijderen van de plant.

Zoals zo vaak het geval is vermoed men ook in dit geval dat tuin- en vijverafval asociaal in natuurgebieden gedumpt is en een enkele zaaddoos of worteldeel kan er al voor gezorgd hebben dat ons land weer een exoot 'rijker' is.

Het Platform Stop Invasieve Exoten heeft het aangekaart bij minister Schouten, om deze op de verboden verkooplijst te zetten.

Bron.

No comments:

Post a Comment